Данните, по които оперираше ДАНС, са на база тяхна вътрешна работа и оценка за надеждност. Те ми казаха, че има достатъчно основания на базата тези данни неговият допуск да бъде отнет. Това е на база редовна процедура и работа пот последните няколко седмици. 

Като цяло за мен е важно и искам да поздравя службите за сигурност, че оттук нататък са свободни да действат единствено спрямо закона и няма никой в България, който да чувства , че е със специален статут и е над закона. 

Това коментира в ефира на Нова тв премиерът Кирил Петков относно решението на председателя на КПКОНПИ да подаде оставка и отнетия му допуск до информация от ДАНС. 

Има ли данни, че Цацаров да е изнасял данни, от които е имало последствия? 

Г-н Цацаров има пълните правомощия да прави всичките тези неща, които са в рамките на закона. Знам, че има следваща стъпка, която той може да предприеме - да обжалва. Това е подходът на институционалността. Когато институциите си вършат работата, човек може да обжалва. Как точно в деня това събитие да се случи с неговия допуск, той реши да се подаде оставката. Странно съвпадение, каза Петков. 

Вярвам на службите за сигурност че действат професионално но от някъде може би е имал тази информация. Надявам се, че ако е имал такава информация, то тя не е изтекла от службите за сигурност, добави той. 

Ще започне ли процедура за по-скорошното приемане на оставката на Цацаров?

Пак акцентирам върху разделението на властите. Според мен няма никаква логика г-н Сотир Цацаров да продължава да оглавява антикорупционната комисия, както е до 1 март, тъй като той няма достъп до класифицирана информация и по този начин той не може да изпълнява задълженията си. Затова парламентът трябва да вземе решение по тази тема, каза Петков.

Заместник на Цацаров 

Ще се направи предложение за промяна на закона за КПКОНПИ, което ще даде нов начин за управление на комисията. Говори се за разделение на два отделни органа. 

Така че от тази гледна точка аз лично нямам някакъв човек, който да има квалификацията да оглави комисията. Но съм сигурен, че ако избора на нов шеф се направи по най-прозрачния начин, би трябвало да имаме човек с всички нужни качества и квалификации и ще работи безпристрастно срещу корупцията в България, коментира премиерът. 

Призив за оставката на Гешев

Депутатите ясно заявиха, че доверието към главния прокурор Гешев е изчерпано. Голяма част от обществото има същото виждане. Доверието към него вече е абсолютно изчезнало. Правителството няма нужда от кризисен пиар. Единствено ни интересува да правим максимално бърз прогрес, по точките, които ние сме обещали. Рано или късно, ако цялото общество вярва, че той не си върши работата, ще има начини да бъде сменен, каза Петков. 

Коалицията ще се движи в посока промяна на закона за съдебната власт, добави той. 

Визитата в Северна Македония 

Ясно заявих от трибуната на парламента, както и на КСНС. Имаме съществуваща позиция, която препотвърждаваме. Има промяна в надграждането ѝ с работните групи, които искам да постигнат реален резултат. До сега имаше декларации на чисто политическо ниво, но не сме си свършили работата. Факт е, че летим за Скопие през Виена или Истанбул, нямаме железница, нямаме общ културен календар. Ако постигнем това, диалогът ще се разтвори, убеден е Петков. 

Първо трябва да отчетем, че бяхме първата страна, която призна независимостта на Северна Македония. Когато признаваме, че една държава е независима, тя има право на своя идентичност. Това ще се уточни в работните групи, уточни той. 

Ще има ли локдаун? 

Ние направихме така, че реално ще влезе област в затваряне, само ако се стигне до екстремалните нива на заети легла. В момента повечето ни от областите ни са далеч от затваряне. Има няколко области, които са по-близо до този етап. Ако вдигнем нивото на ваксинация, колкото повече хора имаме ваксинирани, толкова по-малък шанс е те да отидат в интензивните легла. Всички учени ясно показват, че между ваксинацията и интензивните легла има директна връзка, обясни Петков. 

Това, което се случи в тази работна група, е подходът, който аз искам като премиер. Трябва да чуем различни мнения, но решенията ще се взимат на базата на научни факти. Единствените аргументи , които трябва да се говорят, трябва да се базирани на данни, които да дават ясна причина защо се взима дадено решение, каза още премиерът.