Станишев ще остане на лидерския пост на БСП и след конгреса на партията. През последната половин година отношението към МВР и Държавна агенция “Национална сигурност” има политически привкус и това не е добре за системите. Този коментар направи бившият вътрешен министър и настоящ депутат от Коалиция за България Румен Петков пред bTV.
Според него, когато има политическо вмешателство в службата, те не могат да си вършат работата. В хората остава впечатление, че има политици, които са заинтересовани да тресат организациите, да не могат те да си вършат работа. Петков добави, че не знае каква е била подписката в ДАНС и срещу кого е била, но според него това не може да е повод за отстраняването на висш служител от ранга на заместник – председателя на агенцията Иван Драшков. За мен освобождаването на Драшков беше грешка, защото той е един изключително достоен офицер и след него от ДАНС си отидоха ключови фигури, а това не е добър знак за нашите партньори, коментира Петков.
Сега трябва да се обясни имало ли е разработка “Галерия” или не, имало ли е подслушвани журналисти и кои са били те, иначе в обществото остава едно съмнение и тръгват слухове, посочи още бившият вътрешен министър.
Според Петков не е редно при тежки престъпление да се вика всеки път вътрешния министър да дава обяснения на парламента.
По мое време не е имало скрити разработки, много клюки се изговориха за това, поясни той.
Петков беше категоричен, че е невъзможен сценария, при който да се иска махането на Сергей Станишев от лидерския пост, защото той стои стабилно. Държавана е стабилна в условията на световна финансова криза, добави той.   
Не мога да коментирам случая с братя Галеви, защото не съм наясно с операцията срещу тях и не познавам Брендо, коментира още Румен Петков. /БЛИЦ