“Камила Харис ми се обади да ни благодари, колкото и странно да звучи. Тя каза: Благодаря за ясната подкрепа на българското правителство за подкрепата за Украйна, която давате”.

Това заяви премиерът Кирил Петков по време на срещата на правителството с бизнеса.

Повод за изказването му беше телефонния разговор между него и вицепрезидента на САЩ Камала Харис късно в понеделник. Разговорът е бил по инициатива на САЩ, съобщи правителствената пресслужба.

Харис тогава е благодарила на българското правителство за хуманитарната помощ, която България дава на Украйна, както и за приемането на бягащите от войната, се казва още в краткото прессъобщение. 

“Говорихме и за това как националната корупция е свързана с геополитиката. Оказва се, че едни и същи хора се събуждат сутрин и когато не мислят за схема с националния бюджет, мислят схема с Русия.

Това са едни и същи хора. Борбата ни срещу корупцията и борбата ни срещу влиянието на чужди страни, е борбата ни тези хора да ги осветлим”, уточни Петков.

Той цитира и Камала Харис, която му е казала: “Знаеш ли, че това не е вярно само за България, а и за Северна Македония и за Балканите изобщо.

Това е проблем, как чуждите държави могат да пробият институциите през корупцията”.