За пътищата много се изговори. Какво стана накрая? Даваме 50%, а вторите минават през парламента. Нали това обещахме на нашите граждани? Ако със затворени очи бяхме дали парите накуп, какво ставаше? Повтаряхме модела на ГЕРБ. Сега обаче се стигна до разумно решение, където има контрол и не забавяме работата. Понякога в конфликта се раждат решения.

Петков хвърли бомба! Отива в Украйна, за да... ВИДЕО


Това заяви пред Нова тв премиерът Кирил Петков. 

"За мен главният банкер на България трябва да е с най-високата репутация, която може да бъде. Тук няма въпрос за сделки. Имаме задължения към българските граждани да намерим най-добрия банкер, да направим най-добрите пътища и всичко да е прозрачно. Не е въпрос на взимане даване, а само на даване, даване, даване. Всичко това заедно", подчерта той. 

По думите му ще продължават да се раждат конфликти. Той е категоричен, че коалицията до момента няма решение, за което да съжалява. 

"Има различни нива за очаквания за различни позиции. Каримански е добър банкер. Истина е, че за световната банка би бил добър. За централен банкер на България обаче критерият е още по-висок. Трябваше да се обединим около него. Не може трима от четиримата да не сме за него и да го издигнем, за да има стабилност. Това няма да го има", категоричен е той. 

По думите му още няма имена, върху които да се е обединила коалицията: "Трябва да работим заедно и да си учим уроците", подчерта той.

"Казал съм на МФ да са внимателни, но да опитат да направят временна стъпка, с която да спрем растежа на цените. Това би намалила приходите. Ние нямаме пари, а само разпределяме", каза той.

По думите му докато това правителство е тук популизмът ще е на второ място. 

Той коментира и темата за РСМ:

"Нищо няма да се направи без да има гласуване в парламента и широк дебат. Не искаме да направим обаче така, че една съседна страна още повече да не ни обича", каза Петков. 

"Ние сме една от малкото държави, които си позволяват да дадат зелена светлина първоначално на РСМ за ЕС, а сега даваме заден", каза той. 

По думите му правата на българите в Македония са важни. "Те трябва да са гарантирани. Ако промяната не е само "България моли а това нещо", а бъде част от пакета от мерки за РСМ, това е стъпка напред. Вярвам, че всъщност ние не трябва просто да вдигнем ветото, а да го преместим. Това, което аз виждам, е че те са готови да тръгнат по този път", каза Петков. 

По думите му РСМ ще има изисквания и задължения, която ще са ясно рамкирани.

По думите му може да пуснем РСМ за ЕС и когато вече ЕС им постави условията за отварянето на първата глава, те ще са задължени да направят това, което искаме. "Точно това си говорих и с Урсула Фон дер Лайнен. Не трябва да чакаме някой да ни свърши работата. Най-глупавото нещо, което може да направим сега, е да се запънем и да искаме всички неща, за които сме си мечтали", каза той. 

По думите му тогава националистическите сили на РСМ ще вземат управлението и шансът ние да постигнем нещо, остава в миналото.

Докато РСМ стане европейска членка сигурно има 10 години. В тях трябва да се борим да променим нещо и българите да имат пълно равноправие.