Бившият вътрешен министър Румен Петков бе оправдан от съда по обвинението, че е осветил Алексей Петров като служител на ДАНС. След като през пролетта бе освободен от поста си начело на МВР, той се занимава с отношенията на социалистите с коалиционните им партньори. В интервю за в. "Стандарт" членът на Изпълнителното бюро за очакванията и нагласите за 47-ия конгрес на партията в събота.
- Г-н Петков, като едно време ли е сега?

- Не, разбира се. България е страна с много динамични процеси. Соцпартията е една от най-солидните и бързо променящи се организации в страната. Но е много важно да се знае, че в основата на партията стоят идеали и ценности със столетна история.

- Защо тогава цялото общество се е вторачило в предстоящия конгрес на БСП? Нали вече това не е единствената партия?

- Мисля, че този интерес е понятен, защото това е партията, която носи най-голяма отговорност за управлението в страната днес и утре. Защото хората очакват политика, която е подчинена на обществения интерес. И БСП я дава и може да я дава. За съжаление днес социалистическата партия и
днешната коалиция няма алтернатива в управлението.

- Защо според вас всички скандали и интриги също се свързват с конгреса на БСП?

- С риск да разочаровам някои това няма да е конгрес на интригите, а ще е конгрес на политиката. И дебатът е политически - за новата програма и каква да е тя; новия устав и какви параметри ще заложи той в организацията. Така че очакванията за интриги са нелепи и несъстоятелни. Друг е въпросът, че някои наши другари с поведението си загатват за такъв един тон, но той е невъзможен. Аз обаче съм дълбоко убеден в здравия разум на партията и на делегатите на конгреса.

- Политически ли е дебатът кой е банкерът на Маджо и с какви хора Станишев ходи на преговори?

- Това е нелеп дебат. Когато един човек е работил в една институция, в случая една банка, той не може да бъде обвиняван, че си е вадил хляба. Политически ли е дебатът кой е в основата на защитата на интересите на "Мултигруп"? Не. Това са измислени дебати, от които нито БСП, нито обществото имат полза.

- Все пак на какво според вас се дължи "любовта" между вас и Татяна Дончева?

- Аз много добре знам за какво става дума, но това си е моя работа. Аз не съм поръчков човек, който може да уволни някого само защото не му е симпатичен. И тези, които трябва, знаят за какво става въпрос.

- Да се върнем на скандалите в обществото. Всички свързват и случващото се около ДПС, и около патрона на ЛИДЕР Христо Ковачки с интереси на БСП и предстоящия конгрес...

- Това е абсолютно несъстоятелна теза. ДПС е сериозна и солидна партия въпреки всички опити да бъдат чернени и окаляни нейни членове. ДПС се доказа и като национално и управленски отговорна сила. А да бъде свързван Ковачки и действията, които се предприемат спрямо него, с конгреса на БСП, е крайно несериозно. Друг е въпросът, че има опити всичко да се прикача към соцпартията.

- Като правилен ход ли отчитате коалицията с ДПС сега, 3 години по-късно, при условие че членове на БСП по регионите смятат, че е можело и по друг начин да се развият нещата?


- Връщайки се три години назад, мисля, че ние направихме опити. Водихме преговори с почти всички формации в Народното събрание. Както се задава въпросът за ДПС, вероятно с не по-малка сила този въпрос стои и за НДСВ. И да бъде ваден един от партньорите пред скоби, не считам за коректно. Но независимо от всички въпросителни мисля, че това е едно успешно управление. То изпълни няколко стратегически цели, които си беше формулирало. Така че, да се неглижира това, което е постигнато, и със задна дата да се правят заклинания, които са встрани от истината, според мен не е коректно.

- В платформата за следващите избори беше записана борба с олигарсите и картелите. Това изречение отпадна, затова няма как да не ви попитам каква е позицията на партията? БСП ще се бори ли с картелите и олигарсите, или ги предпочита в своите редици?

- Може би си струва да се опитаме да проследим цялото развитие на програмните документи на БСП. Това е проектодокумент, който има своята динамика и развитие. И ако се вторачваме в едно или две, или пет изречения, това говори за много плосък горен завършек на тялото.

- И все пак какво е отношението на БСП към олигарсите?

- А какво е олигарх?

- Не съм на изпит.

- Аз също. И ще коментирам окончателния документ, който ще бъде приет на конгреса. Но щом вие не знаете какво е олигарх, но с такова настървение питате, се връщаме към въпроса за горния завършек на тялото.
- Това беше мило...
Като малък ми казваха Милия. Но пораснах.

- Вие сте бивш кмет, бивш министър. Позицията лидер стои ли в дневния ви ред?

- Не. Аз преди години съм казал защо не ставам за първи ръководител на партията и не мисля, че от тогава досега нещо в характера и ценностната ми система се е променило. Още повече че лидерският въпрос днес не стои пред БСП. И няма как да стои - ние сме сериозна партия.

- Кой въпрос стои? За екипа на лидера?


- Това е въпрос на цялата партия и, разбира се, първостепенно на лидера.

- Ще има ли на конгреса сблъсък млади-стари и вие от кои сте?

- Сигурно не съм от най-младите, но очевидно не съм и в пенсионна възраст. Такъв сблъсък в голяма степен е измислен и той е част от интервенцията върху БСП.

- А сблъсък между лобитата - ваше, на Румен Овчаров, на президента...

- Защо изключваме възможността с г-н Овчаров да сме в един отбор? Какво означава "лоби на Румен Петков"? Аз имам много приятели и много другари. И мисля, че по същия начин стои и въпросът с г-н Овчаров. Но да се говори за лобита и за сблъсък, ми се струва несериозно.

- Казахте в един отбор. В кой?
- На БСП.

- Как изглежда той отвътре?

- Реалистично. Отвън изглежда интригантски, отвън се прави опит да се насаждат някакви настроения. Но отвътре нещата обективно са много добри, работещи взаимоотношения. Това, че не си ходим на гости, не намалява степента на готовност да работим заедно.

- В обществото остава впечатление, че когато БСП управлява, настава криза. И бюджетът, който сега се дискутира, като че ли го потвърждава...

- Очевидно БСП има отношение към световната криза. Мисля, че малко надценявате позицията и ролята на нашата партия. Кризата идва отвъд океана, а не оттук нататък. И БСП направи възможното да се минимизира ефектът от кризата в България.

- Има ли отсега забранени партньори за БСП?

- Според мен - да. Популистки партии, които излъчват омраза, които излъчват нагнетяване на напрежение - етническо, културно, икономическо - не могат да бъдат партньори на БСП.

- Смятате ли, че БСП може да управлява с ГЕРБ при думите, които се разменят между двете партии и техните лидери?


- Бъдещата конструкция на управлението е близо, но и далече, така че не считам за резонно тя да се коментира днес.

- Какво може да провали БСП на изборите?


- Като се загледам, освен да се самоспънем, няма кой да ни спъне.

- Вие започнахте лична битка с Юрген Рот. Открихте ли кой го доведе в България и най-вече защо?

- Защо е дошъл е очевидно. Въпросът е кой му е платил. И този въпрос е истинският въпрос. Това, че лъже по най-безогледен начин в книгата си, е очевидно и не се нуждае от доказване. Обяснението, че авторитети са му казали лъжи, но той няма да каже кои са тези авторитети, е несъстоятелно. Но кой му е платил е голям въпрос и българското общество трябва да получи ясен отговор. Той бяга от въпроса кой даде парите за книгата, кой му плати самолетния билет, кой му плати хотела, яденето и пиенето - това са въпроси, чиито отговори българите трябва да знаят.

- Чии интереси обслужва неговата книга?

- Във всички случаи не обслужва националния, защото той си позволи да оклепа един от малкото необругани българи - Николай Добрев. Обслужва лъжата, обслужва хора, които могат да живеят само в условията на лъжа и на скандал, хора, за които това е средата за развитие и за присъствие, но персонално чии интереси, не мога да кажа. Аз имам своето обяснение, разбира се, но то си е мое. /БЛИЦ