Днес чухме най-различни оправдания от различните партии. ГЕРБ си измислиха: „Можем да говорим, ама реално няма да подкрепим“. От „Възраждане“ чухме: „Можем да подкрепим, но си слагаме всякакви условия, вкл. излизане от НАТО, предоговаряне на договора с ЕС“. От ИТН пък заявиха, че е противоконституционно.

Тук искам да кажа на колегите: Колеги, много е просто. Става дума да кажете „за“ корупцията ли сте или „против“. Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков пред журналисти.

По-рано ПП-ДБ изпратиха декларация от 7 точки на всички политически партии в парламента, за да преценят възможно ли е съставяне на правителство в рамките на 50-ото Народно събрание. ГЕРБ заявиха, че ще разговарят с ПП-ДБ, но няма да подкрепят втория мандат. Това възмути Кирил Петков, а след негов пост във Facebook започнаха словесни престрелки между двете партии. 

„Ако сте „против“ корупцията, не ви трябват оправдания. Излезте, гласувайте декларацията и вместо да ходите на море, дайте да запретнем ръкави, да изковем тези закони и един път завинаги да се справим с този проблем. Всичко друго са оправдания“, призова той.

„Това, което ме притеснява е, че миналият път ни бутнаха правителството, без да знаят какво правят. Сега искат да ни бутнат антикорупционният план, пак без да знаят какво правят. Въртим се в омагьосан кръг.

Или веднъж завинаги решаваме най-големите проблеми на България – корупцията, задкулисието, малките тайни, или сме заложници на едни хора, които ги е страх да решат проблемите на България“, допълни още Кирил Петков.

На въпрос защо няма представител на „Продължаваме промяната“ в преговорния екип, Петков уточни: „Изцяло се доверяваме на колегите от коалицията. Ние сме една коалиция. Аз много уважавам колегите.

Цялата декларация е изпратена до всички 240 народни представители, до всички парламентарни групи. Всеки може да се запознае с нея и да се определи дали е корупционер или не е. Много е просто – дойде Видовден, няма средно положение.“