Гледаме чуждите дела. Ганковото кафене съществува в нашето битие, сменено е с телевизионните студиа. Това заяви главният редактор на в. „Труд” Петьо Блъсков в ефира на bTV по повод референдума във Великобритания и решението за Брекзит.
„Колкото до Брекзит Великобритания още веднъж показа, че е майка на световната демокрация. Глупаво е да коментираме как е станало, защо е станало”, посочи още той и допълни „пределегирането на властите е най-голямата опасност за демокрацията”, по повод инициирания втори референдум във Великобритания.

„Появяват се едни ей такива мишоци, протестъри. Ако им оставим властта на тях, това означава израждане на демокрацията и превръщането й по термина на Аристотел в охлокрация, сиреч управление на тълпата”. Нека да си играят, но да не искат власт”, заяви Блъсков.

Той нарече смешни спекулации твърденията, че в ЕС ще останем само с Румъния. „На парите на Европа ли разчитаме?”, запита риторично Блъсков.

„Държавите не фалират, както видяхме с Гърция, народите теглят”, коментира още той.
Що се отнася до референдума, иницииран от Слави Трифонов, Блъсков не беше многословен -  „Референдумът си е референдум, нека да се случи. Искаме ли пряка демокрация, ако я искаме, да се случи”.

По повод предстоящите президентски избори той прогнозира, че вероятно ГЕРБ има всички основания да ги спечелят. „Има една точка, която би наклонила везните в полза на червените, ако те седнат на една маса, прегърнат се и кажат ние сме заедно”, смята той.

„Очевидно така наречените патриотични сили печелят някакви територии, включително благодарение на събитията в Европа”, заяви Блъсков.

По повод събитията от последните седмици със стрелбата в Слънчев бряг и показния обир, завършил трагично за един от крадците, главният редактор на „Труд” посочи: „Мутренските години не се връщат, просто има стари банди, които си работят, бизнесът се подновява. Лошото е, че службите не си вършат работата. Мотивацията на българските полицаи е много слаба. Гледате американския модел, колко пари взимат полицаите”, уточни още той.