Англичаните не знаеха какво правят. От тези 52%, които гласуваха за излизане. Те направиха огромна грешка. Подложиха си страната на огромно изпитание. Това заяви в ефира на Нова телевизия социологът Андрей Райчев по повод референдума за напускане на страната на ЕС.
"Шотландия сигурно ще излезе от състава на Великобритания и ще влезе в Европа. От Обединено кралство, може да станат разединено кралство. Има и династически проблем. Елизабет II е кралица на Англия и Шотландия. Как ще си я разделят. Според мен не е изключено тя да абдикира. Вече видяхме, че Дейвид Камерън е политически труп. Европа все пак обаче реагира добре", заяви Райчев и добави "Рязко се вдигна проевропейското. Европейските страни реагираха здравословно."

Социологът анализира и евентуалните кандидати на ГЕРБ за президентския пост. "Задължителен ход за ГЕРБ е да не издават кандидата си за президент. Те осъзнаха, че партията няма смисъл от съюзник. Ясно е, че битката им ще е с червените. Те се колебаеха между няколко души. Фандъкова е много скъпа, не е нужно да се хаби толкова популярен човек за президент" смята Райчев.

"Тези дни стана скандал от първа величина, който нашите медии проспаха. Излезе съобщение в Албанските медии, че Кристалина Георгиева иска те да я издигнат за ООН. Не мога да си представя как понася това премиерът Борисов. Това как твоят агент и човек там ти прави номер и подарява собствената си кандидатура на трета страна. Това е немислимо и абсурдно. Госпожа Георгиева според мен е за отзоваване", отсече социологът.
 
"Цачева не е много силен кандидат. Може да бъде добър президент, но не и добър кандидат", каза Райчев. Според него Бойко Борисов е резервата на ГЕРБ. "Ако самият той е кандидатът, няма нужда от кампания. Той си бави този ход и си го пази" смята Райчев.