„Причината, че това правителство си отива и в рамките на този парламент не може да има следващо е в порочния характер на зачатието на тези неща, с идеологически противници“.

Това каза в студиото на сутрешния блок на бТВ Петър Москов, председател на партия КОД и бивш министър на здравеопазването.

Според него българската вътрешна политика не може да бъде функция на това дали един дипломат е или не е на територията на България.

„Другото означава категорична връзка и зависимост. Функция между това дали руският дипломат е тук и това дали БСП е в управлението. Ако руският дипломат го няма, за БСП да е в управлението губи смисъл. Така изглежда и така е, само че това не трябва да си го казваме на седмия месец, а трябваше да я ясно на всички преди това“, коментира Москов.

„Диагнозата ми е безизходица, безпътица. Характеристиките на тази безизходица са това, че в този парламент не може да има смислено мнозинство. В следващия парламент, който се задава след изборите, отново няма перспектива за ясна отговорност и за ясен дневен ред на обществото. Това е безпътица, която води до притеснение, страхове и отвращение у хората“, смята бившият здравен министър.

След като постави диагноза, той даде и решение за нея.

„Лечението е едно – да променим начина, по който се държим досега. Решението е голямо синьо обединение. Сега сме разпръснати на парчета във взаимни обвинения и вътрешна борба. Трябва да се осъзнаем и да намерим пътя си един към друг“, каза Петър Москов.

Той отправи призив към Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов, Бойко Борисов и лидерите на извънпарламентарните партии и неправителствени организации, за които десен и европейски път на България не са кухи фрази.

„Противоотровата на безпътицата, в която ни вкара посткомунистическата олигархия на България, е мощен десен съюз“, категоричен бе Москов.