Правителство без Кирил Петков показва желания, които биха показали воля. Това показва, че може да има правителство в този парламент. Това заяви политологът Калоян Методиев в предаването "Лице в лице" по bTV. 

Нинова беше категорична, че ще се върнат на масата за преговори ако Петков не е кандидат за премиер. Ще има възможност да се търсят преговори.

Тук не е въпрос какво би могло да се случи, въпросът е да се седне на масата за преговорите и това е условието. Държава се управлява с вземане на колективни решения и отговорност. След като се вземат решенията се обявяват. Такъв въпрос в българските институциите не е разглеждан. Не може да се взимат еднолични решения от премиера. Не може да се постъпва така в една демокрация, обясни Методиев. 

„Коалицията беше създадена с определена цел – да се измете модела на ГЕРБ. Радев продуцираше подмолно свалянето на правителството с ГЕРБ и ДПС. В момента, в който беше съставена коалицията от четири различни субекта с много сложна задача, да се успокои държавата, икономиката.

При такава конструкция всеки има своите цели, но се правят компромиси. Трябва диалог, трябва да се търсят общите теми, не тези, които ни разделят, добави още той.

Според Методиев вината на президента Радев е, че от първия месец заедно с вицепрезидента Илияна Йотова са започнали канонада срещу правителството.

По две основни линии. Едната, че продаваме оръжия за Украйна и за темата за Република Северна Македония. Обърках се какво иска президентът. Вървяха като атака срещу правителството с идеята да се срути доверието. С откровени лъжи като атаката за социалната политика. ГЕРБ и ДПС работят във синхрон с Радев. 

Забележете, че за последните два месеца Радев ходи в общини, в които кметовете са от ГЕРБ. Посрещат го  с хляб и сол кметове на ГЕРБ – четири пъти в Пловдив, в Ловеч, във Велико Търново. Носят го на ръце кметове, които преди не го посрещаха. Не спряха да клатят правителството, отбеляза Методиев. 

По думите му ползата за Радев е че получава служебни кабинети, с които може да управлява безконтролно, без парламент.