Преди Националния съвет БСП на влизането повечето членове на партията бяха лаконични. Единствен за коментар се спря Петър Мутафчиев, който заяви че според него партията трябва да върви към курса нови избори, тъй като едва ли ще се събере стабилно мнозинство, което да провежда политика в рамките на третия мандат, предава Нова тв.

Още вчера стана ясно, че ще се представят два варианта, които да обсъди партията, без да се назовават какви конкретно са те, но информацията беше, че отговарят на записаното в Конституцията. 

Много е важно решението, с което ще излезе Националния съвет и какво ще се случва оттук нататък с третия мандат.

До самата ситуация се стигна, след като в петък изтече запис от заседание на парламентарната група на Демократична България, запис, след който лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов реши да изтегли партията си от преговарящия процеси и така опитите четворната коалиция да се събере в рамките на третия мандат, на практика се изчерпаха.

Оттук нататък може би ще се търсят и възможности за привличане на още независими депутати, но дали ще продължат преговорите в рамките на тройната коалиция или БСП ще върне папката с мандата на държавния глава неизпълнена, отговорът на тези въпроси ще станат ясни до няколко часа след приключването на съвета на Позитано 20.