За съвременниците на една цивилизация е много трудно да предугадят нейния край. Това каза в предаването "Панорама" по БНТ президентът (1997-2002 година) Петър Стоянов.

Лидерите на Европейския съюз трябва да проявяват загриженост. Те се държат твърде технократски. Ежедневието ни е много бързо, технологиите се развиват бързо – това може и да е полезно, но може и да ускори края на една цивилизация, заяви Стоянов.

По думите му, щом дори Римската империя се е разпаднала, винаги има риск да се разпадне и Европейският съюз.

Всяка цивилизация има своя апогей, има и своя залез. Хубаво е да има мъдри хора, които да мислят за това, коментира президентът.

Според него обаче краят на европейската цивилизация не е настъпил. Кризата в Европейския съюз е институционална, не е криза по същество, каза Петър Стоянов.

Европейският съюз е инструментът, чрез който искаме да подредим нашата държава. Европейското цивилизационно мислене доминира през последните четири века, така че от тази гледна точка България се връща там, където винаги е била. Българите сме категорични европейци. От първия ден на Освобождението си сме се чувствали европейци, работили сме за членството в Европейския съюз и слава Богу, накрая сме го постигнали, заяви президентът.

Америка никога не е била толкова разделена, а това влияе и нас европейците. Америка е европейско въплъщение. Америка без Европа и Европа без Америка не могат. Президентът Тръмп е законно избран президент, но в чисто исторически план, мисля че съдбите на Америка и на Европа трябва да бъдат преплетени, каза още Петър Стоянов.