За поредна година Брюксел ни каза това, което всеки българин вече вижда. Имаме проблеми с корупцията, съдебната система, медиите. Това заяви Петър Витанов, ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент след публикуването на втория Годишен доклад за върховенството на закона в ЕС в ефира на радио „Фокус“.

„Докладът на Европейската комисия е очакван. Част от тези тежки и болезнени констатации бяха направени още преди 10 месеца в първия Доклад за върховенството на закона. Ние като хора, които бяхме на терен, видяхме, че промяна няма.

Очакван, защото видяхме реакцията на нашия трансатлантически партньор – САЩ. На практика, Брюксел и Вашингтон действат понякога като доброто и лошото ченге. При Брюксел тонът е по-дипломатичен, но шамарите по същество са същите“, каза още Витанов.

А промяна в тона на европейските институции няма, защото не са положени усилия.

„През последните месеци управляващите не направиха никаква корекция що се отнася до предишни препоръки, касаещи съдебната власт. Проблемите с медийната среда също остават.

Нещо повече – те се задълбочават. Законодателният процес, за който от 4 години БСП говори, промените, които се правеха през задния вход или казано на официален език чрез преходните и заключителните разпоредби, също са във фокуса на Брюксел“, добави Петър Витанов.
Що се отнася до въпроса за липсата на адекватен контрол над главния прокурор, Витанов отговори:

„Липсата на възможност за контрол над главния прокурор беше посочена като проблем и в миналия доклад. Притесненията, свързани с Висшия съдебен съвет, също не са нови. В този смисъл критиките към БСП, идващи от партиите, които определят себе си като партии на протеста, че в левицата не сме искрени, когато говорим за промени в съдебната власт, се пропукват. Защото служебните министри, които провеждат реални действия, са Бойко Рашков и Янаки Стоилов. Политическата биография и на двамата е свързана с БСП“, смята още той.

Според Петър Витанов и заради продължаващите години наред констатации на европейскитени партньори, българите са пожелали промяна, която до доведе до смяна на модела на управление на страната. Добър е и сигналът, че „Има такъв народ“ са узряли за преговори с останалите партии, смята още той.
„Не знам дали ще има преговори с БСП, но е хубаво, че „Има такъв народ“ излезе от фазата на политически инфантилизъм.

Надявам се на едно смислено, диалогично и резонно политическо поведение, което ще даде възможност за създаване на пресечни точки. А приоритетите на БСП са свързани през всичките години със социалната сфера и намаляване на чудовищните неравенства в обществото ни“, каза още Витанов.

Той обаче уточни, че подкрепа на БСП за бъдещо правителство може да бъде дадена само след решение на колективните органи.
На финала на политическия сезон в Европейския парламент Витанов обобщи, че най-голямото предизвикателство се очертава Зелената сделка, която ще има съществено отражение върху континента, а България не е подготвена за тази сериозна икономическа трансформация.