Не ми е безразлично кой ще е следващия президент. Притеснен съм. Политическите партии по-скоро са извадили на преден план кой кого ще подкрепи. Обяснете кой какво ще свърши. Излезте, обяснете, а народът ще вземе своето решение, призова президентът Росен Плевнелиев пред БНТ.
Защо толкова много генерали, за война ли се стягаме. Войната не е решение в 21 век. Използването на оръжие е доказателство за липса на аргументи. Президентът не управлява държава, а я представлява. Въпросът е кого иска българският народ да извади напред като лице на държавата”,  коментира Плевнелиев.
 
Той коментира и кандидатурата на България за шеф на ООН.  По думите му цялата българска държавност е застанала зад Ирина Бокова. „Като държавен глава действам, мисля и разсъждавам единствено и само институционално”, добави той. „Като държавен глава ще работя до последната секунда с българския кандидат”, поясни той.

"Бих се радвал на срещата днес в Братислава не само да се договарят милиони, но да се погледне по-напред и да се решават проблемите в Евросъюза", коментира държавният глава, след като стана ясно, че ЕС ще даде 160 милиона евро за охрана на границите ни. По думите му, подкрепата от върха е още едно ново доказателство за европейската солидарност. Нужно е обаче да погледнем много по-напред и да си дадем сметка, че всички трудности, които имаме, изискват не само да регистрираме кризите, но и да постигаме прогрес, а защо не и да решим устойчиво пред очите на гражданите някои от тях, каза още Плевнелиев.