Това е първото интервю, което правим в президентската библиотека и се гордея с това. Това заяви в ефира на Нова телевизия, дни преди края на мандата си, президентът на България Росен Плевнелиев. И веднага започна да се оправдава след услужливо подеден му въпрос от екип на Нова тв, защо е подписал писмото до новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп с настояване да не се сдобрява с Путин.
"Не съм ястреб, а политик и гражданин с позиция. Не искам България да бъде върната във времето от Берлинския конгрес. Това събитие раздели българите за поколения напред. Тогава се събраха едни велики сили и се разбраха за периферията. Нека никога не забравяме, че преди този срамен акт Русия и Австро-Унгария се разбраха за поделяне на сфери на Балканите. Моето писмо е много ясно в тази посока. Приветстваме избора на Тръмп и казваме, че, ако той тръгне в сепаративна сделка с Русия за разпределяне на сферите на влияние, ще се възпротивим", каза Плевнелиев, но не обясни как точно ще се възпротивява в скорошното си качество на бивш.

"Не съм против затоплянето на отношенията. В 21 век искаме да видим върховенството на правото, което да надделее.  Политиката на руския президент ни връща в 19-ти век!", издигна лозунг той без да го подкрепи с конкретни факти, окрилен от комфортното мълчание на интервюиращите го.

"Обичам Русия. Чета книги, обичам Достоевски и Толстой. В Украйна примерно обаче имахме акт на въоръжена агресия. Новият български президент трябва да излезе ясно и да каже дали е съгласен с решението на съда в Хага, че това е така. Всички сме за диалог с Русия, но трябва да има запетая в края на това изречение и да се отбележи, че не сме съгласни с насилствената окупация", изрецитира Плевнелиев овехтелите вече соросоидни опорни точки.

"Искрено пожелавам успех на президента Радев. Ако е убеден в своята пронатовска нагласа, много скоро, по неговите действия, това ще си проличи. Трябва да има позиция и ценности в тези трудни времена", каза Плевнелиев, който ще бъде запомнен именно с липсата на такива.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ