Държавният глава извърши едно правилно действие. Често ми се налага да критикувам Румен Радев. В случая той беше прав, но не беше прав да мълчи досега.

Държавният глава продължава да се държи популистки. Той мълчи, седи и отиграва ситуацията по неговия си начин. Пак ще повторя, че вчера той реагира правилно.

Конституцията ясно е разписала следващите действия по темата за избор на нов главен прокурор.

Това каза в предаването "Панорама" по БНТ президентът за 2012 - 2017 година Росен Плевнелиев, който коментира вчерашното решение на президента да не подпише указ за назначаването на нов главен прокурор. Плевнелиев взе отношение и по темата за отминалите местни избори.

"За мен най-голямата драма на тези избори беше, че лидерите на така наречената градска десница избраха да подкрепят Мая Манолова. Те не спряха да денонощно да атакуват ГЕРБ и не казаха една лоша дума за г-жа Манолова.

Хората гласуваха по съвест, но аз говоря за ръководството на "Демократична България". Аз винаги съм бил десен човек и съм гласувал за дясното.

Ръководството на "Демократична България" влезе мълчаливо в съглашателство с Мая Манолова и не спряха да плюят ГЕРБ. ПП ГЕРБ толкова ли е черна? Всичките действия на ГЕРБ са десни.

Мен ме заболя от това, което видях на балотажа. Това ме съсипа, меко казано. Мая Манолова беше основният човек, който ходеше по телевизионните студиа и защитаваше избора на един председател на ДАНС.

Тогава всички, които сега са в ръководството на "Демократична България", протестираха, а сега подкрепиха точно Мая Манолова.

За мен това ръководство на "Демократична България" трябва да се оттегли. Явно и на следващите избори "Демократична България" няма да играе с ГЕРБ. Тогава остават БСП и ДПС.

Да излязат ясно и да кажат това. За мен голямата драма е разрушителната енергия, която се развива в дясното", посочи Плевнелиев.

"Категорично нямам намерение да се връщам в политиката. Няма такива планове и такива мисли. Ясно съм заявил, че винаги съм готов да говоря като гражданин.

Следващите президентски избори няма да са битка между дясно и ляво, а между европейските ценности и популизма. При популистите слагам президента Радев, Корнелия Нинова, Мая Манолова, Слави Трифонов. Сега се чудя дали и "Демократична България" вече не спада към това число", разкри Росен Плевнелиев.