Президентът постъпи правилно като изложи мотиви при връщането на кандидатурата на Иван Гешев. Това заяви в ефира на Нова тв преподавателят по конституционно право и съветник на президента Георги Първанов - проф. Пламен Киров.

"Създаде се впечатлението, че президентът действа под натиск. Той беше призован от президента Плевнелиев да стори точно това, което направи", каза Киров.

"По отношение на мотивите - виждате, че те се концентрират в 3 направления. Първо, че няма други кандидатури - такова изискване реално няма. Следователно не виждам с какво е нарушен законът и Конституцията. Алтернативи би имало", заяви експертът.

"Президентът не изненадва никого с това си действие. Преди две години беше върнато предложението на ВСС за назначаване на председател на Върховния административен съд", добави той. 

"Чувам само политически аргументи, но не и юридически. Президентът критикува изпълнителната власт, че министър Кирилов не е предложил алтернативна кандидатура. Представяте ли си обаче, ако той бе предложил и ВСС бе избрал именно неговият кандидат. Тогава какво щеше да каже президентът?", запита Киров.

"Радев претендира, че има масирана служебна подкрепа към Гешев, но няма такава подкрепа от неправителствения сектор. Бяха чути много мнения по темата", коментира юристът. 

"Органите, които работят с един висш магистрат, е нормално да изразят своето мнение за работата си с него. Никъде не е забранено тези мнения да бъдат публикувани и разпространени", каза той. 

"Процедурата се развива съобразно конституцията. Президентът се възползва от една възможност, която му е дадена. Сега предстои ВСС да предложи същата кандидатура. Има гласове, които прошепват на Радев действия за противопоставяне", заяви експертът.

"Той обаче е задължен да подпише указа, ако се подпише кандидатурата на Гешев, но не е обвързан със срок - кога точно да го стори. Може да пусне запитване за тълкуване към Конституционния съд (КС), който не може да се произнесе до месец", смята Киров.

"Има опасност 3 месеца да сме без главен прокурор. Нищо драматично няма да се случи, но ще влезем в една криза, която нищо добро няма да донесе", каза той

БЛИЦ припомня, че вчера президентът Румен Радев съобщи на извънреден брифинг, че ще върне на ВСС за преразглеждане предложението за назначаване на Иван Гешев като главен прокурор на Република България. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!