Най-мощното оръжие на руския президент Владимир Путин е енергийната му монополна позиция. Рано или късно Европа ще се освободи от зависимостта от "Газпром" и се надявам това да стане скоро, заяви президентът на България между 2012 и 2017 г. Росен Плевнелиев.

"Искам политиците ни да се събудят и да се върнат към приоритетите за либерализация и диверсификация. 2008 и 2021 г. Газпром не се държи пазарно", каза той пред bTV.

На въпрос виждал ли се е лично с Путин, Плевнелиев отговори: "Здрависах се с него. Това не беше среща и не бе планирана, но бе много странно и интересно.

Стана на закриването на олимпийските игри в Сочи. Там за по-малко от 1 минута се срещнах с Путин. Той добре знаеше кой съм и че съм от неговите големи критици". 

"Путин ми подаде ми ръка и каза: "Благодаря, че уважихте церемонията за закриването на Олимпийските игри, уважаеми г-н Президент".

А аз му казах на български: "Уважаеми г-н президент, поздравявам ви за успешното представяне на Русия на Олимпийските игри", разказа още той.

Плевнелиев допълни, че Путин му е казал: "Вие сте първият президент, който не ми говори на руски. Всички българи говорят руски", а той му отговорил: "Аз ви говоря официално на моя език, както вие ми говорите на вашия, но, ако искате, може да минем на немски, какъвто и двамата говорим".

"Това много ядоса Путин и той продължи по веригата", каза още Плевнелиев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук