Общинският съвет одобри на днешната сесия намерението на кмета Здравко Димитров да води преговори с Европейска инвестиционна банка за кредитна линия до 120 млн. лева, пише "Марица". 

Предложението се прие с 30 гласа за, 16 - против и 2 въздържали се.

"За" заема са гласували съветниците от ГЕРБ, Съюз за Пловдив, Кауза "Пловдив, ЗС "Александър Стамболийски". От БСП, ДБ, НФСБ и ВМРО не подкрепиха кредита.

Здравко Димитров и неговият заместник Илия Кирчев увериха, че тепърва ще има обществено обсъждане, както за проектите така и за самия кредит. Според офертата на банката заемът ще бъде даден за срок от 25 години със 7 години гратисен период и лихва под 1%.

От опозицията възразиха, че толкова голям кредит обрича децата и внуците да изплащат дълга до 2045 година и че ще се увеличават данъците и таксите. Илия Кирчев възрази, че всичко, което ще бъде направено ще се ползва от гражданите.

Веселина Александрова от ДБ предложи точката да се отложи, докато се види състоянието на Общината и се проведе дебат. Николай Радев от БСП предложи да има местен референдум, Костадин Гаров от НФСБ да  се вземат само 30 млн. лева.

"Обсъждаме само да се даде мандат за преговори, приветствам този заем и призовавам да се гласува", прикани колегите Иван Вичков от ГЕРБ.

Здравко Димитров увери, че парите се взимат за доброто на Пловдив.