Ръководителят на Европейската служба за борба с измамите /ОЛАФ/ Франц-Херман Брюнер ще дойде на посещение в България следващата седмица. Това съобщи в предаването „Неделя 150” по БНР вицепремиерът Миглена Плучгиева.

Той ще се срещне с премиера Сергей Станишев и с  представители на изпълнителната и съдебна власт. Според Плугчиева взаимодействието с ОЛАФ трябва да бъде постоянно.

Относно капацитета на централния одитен орган в Министерството на финансите, Меглена Плугчиева заяви, че с ресорния министър Пламен Орешарски са предприели  действия и се очаква след седмица да има резултат. По думите й две са условия, които Европейската комисия очаква България да изпълни. Едното е в този орган да влязат висококвалифицирани служители, а другото е да се гарантира пълната му независимост. Във връзка с ръководството на Национална агенция „Пътна инфраструктура” (НАПИ), Меглена Плугчиева каза, че следващата седмица министър – председателят ще се произнесе по този въпрос. Тя допълни, че в НАПИ има много работа с пътните проекти, като поясни, че това не са само тези по програма ФАР, а и такива като автомагистралите „Струма” и „Марица”. Вицепремиерът по еврофондовете заяви още, че се работи и по стабилизиране капацитета на общините, но призна, че не са напреднали много по този въпрос. /БЛИЦ