Вицепремиерът Миглена Плугчиева ще внесе в Министерски съвет доклада, където са разписани срокове и отговорности за работата по европейските фондове.

Това съобщи Плугчиева пред БНР. Тя уточни, че подготвения план за реална реакция за изпълнение препоръките на ЕК от мониторинговия доклад, ще бъде  разгледан на заседанието на правителствоот в четвъртък.  Тримесечният срок не беше достатъчен, това беше отчетено и в доклада на ЕК, напомни Плугчиева. За три месеца не може да се навакса пропуснатото за година, година и половина. В екипите, с които работя сега не е необходимо да се правят промени, както знаете те бяха направени вече, като например в агенция САПАРД, отбеляза вицепремиерът. В аграрния сектор има много сурови санкции и високи изисквания, които трябва да бъдат изпълнени и очаквам това да стане до края на септември, посочи Плугчиева. Там има комплекс от проблеми не са само в агенция САПАРД и новото ръководство ще дава информация на хората, за да са сигурни, че ще си получат парите. Проблемите са при разплащателната агенция по кадастъра на земята. До 25 август очаквам за действия за преодоляване на проблемите там, уточни вицепремиерът. Очаквам да се сключи договор с външна одитна система, която да следи всички ангажименти на Министерството на земеделието и храните.Очаквам, че ръководството на министерството ще намери сили за диалог с всички - проблемите на животновъдите са един, по кадастъра са други и по САПАРД – трети. Надявам, че министърът ще намери диалог, оставам огорчена, че преговорите в Кърджали са останали без резултат, категорична беше Плугчиева.

Няма нито един спрян проект по ФАР на министерството на благоустройството, тъй като средствата са осигурени от националния бюджет, отново подчерта Плугчиева. Според нея тази седмица премиерът ще направи предложение и ще бъде назначено ръководството на новата агенция „Пътна инфраструктура“ и тя ще заработи нормално.

Връщането на 3 млн лева от страна на Людмил Стойков е вече признание за незаконно взети средства. Това доказва, че колкото повече прозрачност има – има по-голям контрол и се работи по-добре, отбеляза Плугчиева. /БЛИЦ