„ГЕРБ не предлагат нищо ново и различно от досега– повече пари в доказано неработещи системи. Защо доказано? Нека видим какво става в образованието - все повече деца отпадат от училище, все повече се увеличава неграмотността. Здравеопазването – увеличава се броят на закритите болници и броят на хората, които нямат достъп до здравеопазване. Увеличават се хората, вече 3 млн., които са на прага на бедността. Демографска катастрофа – продължаваме да се топим“, тези тежки думи изрече лидерката на БСП Корнелия Нинова при среднощното парламентарно заседание, продължило до около три часа след полунощ.

„Това са процеси, които вървят от години, но ГЕРБ управлява в последните 8. Философията на нашия бюджет е повече пари, но за реформирани модели и системи на здравеопазване, образование и данъчна система; с цел здравеопазване, в което болниците не са търговски дружества – това е сериозна промяна; образование, в което парите не следват ученика, а качеството на образованието е в центъра на реформата и по-високи доходи чрез една по-справедлива данъчна система. Това са две алтернативи“, отсече още Нинова.

„В бюджета трябва да има държавна политика за икономика и производство и държавна политика за борба с бедността. Бюджетът на ГЕРБ няма предпоставки за сериозен растеж в икономиката, той е приблизително средният за световната икономика. Ние имаме доста да наваксваме и това приближаване до развитите страни няма да стане бързо, ще останем най- бедната страна в Европа. Потребление и инвестиции – няма как при този ръст на цените да очакваме, че потреблението ще се увеличава и това ще стимулира икономиката – с 80% са се увеличили цените на някои храни, според Държавната агенция за стокови борси и тържища, ток – 1.5% нагоре, вода 19%, акцизи на цигари – нагоре, 62 случая на общини в страната, които са увеличавали местните данъци и такси и само 8, които са ги намалявали. Т.е. оскъпява се животът и няма как това да не се отразява на покупателната способност и на потреблението. Инвестиции – за първата половина на 2017 г, тези инвестиции са се стопили наполовина. Предвиждате преки чуждестранни инвестиции от 2.1% от БВП за догодина, вместо 5.6%, както беше 2008 г. – и от там не се вижда източник на растеж.

Предлагаме цялостна алтернатива, която е в посока за компенсиране на липсата на чужди инвестиции с държавни такива, като предлагаме два специални фонда - за проекти и Северозападна България и Странджа- Сакар, нова данъчна система, която да доведе до по-справедливо облагане и доходи и реформи в образованието и здравеопазването.

Другата съществена разлика между нас е начинът на бюджетиране. Години наред ГЕРБ подценяват умишлено приходите, които се разпределят в тази зала - от НС, така, както е редно. Има излишъци, които се разпределят извън тази зала – в МС, субективно, без правила, без принципи, така, както не е редно. Това го има и в бюджета за 2018г. Това разпределение става така: ето пример- ПМС от 28.11. 2017г. ГЕРБ – 30 млн. лв в 35 общини, извън бюджета, ДПС – 22 млн. лв. в 35 общини, извън бюджета, всички останали общини в държавата – 3 млн. лв.

Г-н Симеонов, докато Вие откривахте тоалетни на ГКПП, ДПС получи за половин час 22 млн. лв., извън бюджета. Какво става в държавата? Кой управлява? ГЕРБ прави бюджет не за българите, а за купуване на влияние, за послушание на непослушните, за задкулисни договорки и за печелене на избори. ГЕРБ превърна най-висшата форма на политика – бюджета, в най-грозната форма за купуване на политическо влияние и политическо спокойствие“, каза още лидерката на БСП.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!