„Волята на Ахмед Доган е най-важна… Тя е над кворума и колективните органи… Почетният председател има правомощието да свиква колективните органи, а те се съобразяват с неговата воля и вземат своето решение…Самият призив на Доган (бел.р. за оставката на председателя на ДПС Делян Пеевски и още петима членове на ръководството на партията) беше реално уволняване на тези колеги…“

Ако сте студент по право, твърдения като тези със сигурност ще ви изкарат двойка на изпитите по гражданско и конституционно право. Ако сте юрист, вероятно ще ви докарат до състояние на прединфаркт.

А ако сте бил преподавател на разследвания от Европейската прокуратура за злоупотреба със средства на ЕС евродепутат и зам.-председател на ДПС Илхан Кючюк, най-вероятно вече дълбоко съжалявате, че сте допуснал да вземе диплома от Великотърновския университет, където – според биографията му – е завършил…право. Да не говорим, че би трябвало да доведе до дълбок размисъл и членовете на Европейския парламент, които само преди няколко седмици го избраха за председател на правната комисия на ЕП.

Защото от вторник вечерта Кючюк и отцепникът от парламентарната група на ДПС – Тимур Халилов, обикалят ТВ и радио студията и с тимуровски (пионерски) плам обясняват цитираните по-горе твърдения. Твърдения, противоречащи не само на здравата юридическа мисъл, а на самите принципи на демокрацията, за която вземането на еднолични решения е табу.

Но очевидно не и за Доган и неговите деребеи. За тях волята на Падишаха – в случая на почетния председател на ДПС, е над всичко. А устава на Движението и законите в страната – тимуровци ги яли.

Паническите движения, с които деребейският лагер в ДПС отчаяно се опитва да отстрани от поста му законно избрания председател на формацията Делян Пеевски, за да върне Движението и редовите му активисти в доскорошното им състояние на скованост от страх и репресии, със сигурност един ден ще бъдат изучавани както от студентите по политология и право, така и от тези по психология, но нека се върнем към настоящата реалност и фактите.

А те са следните:

Във вторник привечер „ДПС Доган Пресцентър“ разпространи прессъобщение, в което гръмовно беше обяснено, че от редиците на движението са изключени Делян Пеевски, още 7 души от ръководството на формацията, както и председателите на 10 областни структури. Всички отстранени са привърженици и основни двигатели на „Новото начало“ в ДПС, стартирано от Пеевски, след като през февруари бе избран за председател на партията на Националната й конференция.

Инициатива, чиято цел е да се върне процесът на вземане на решения към демократичните принципи – т.е. ръководството на движението да се съобразява с желанието и предложенията на структурите. Както и да се освободи партията от т.нар. „деребеи“, които в продължение на години са паразитирали на гърба на редовите избиратели на ДПС, трупайки богатства чрез прокламирания от Доган механизъм за „разпределение на порциите във властта“ през „обръчи от фирми“.

Решението за отстраняването на Пеевски и още 17 души от ръководните позиции и редиците на ДПС било взето на заседание на Централното оперативно бюро, свикано именно от почетния председател на формацията Ахмед Доган. И докато Уставът на движението наистина му дава правомощие да свиква заседания на ЦОБ, то всичко останало, което се е случило на апокрифната сбирка, е чисто погазване на документа и неговите разпоредби.

Причината е, че според същия този Устав ЦОБ може да заседава и взема решения само, ако е налице кворум от две трети от членовете му. При положение, че тясното ръководство на ДПС се състои от 24 души, това означава, че е трябвало да присъстват поне 16+1, а на заседанието са били само 11 от членовете на ЦОБ. Това автоматично прави нелегитимно всяко решение, взето от тях.

Именно затова, при изявите си пред медиите, както Кючюк, така и останалите, проводени от Доган, за да разясняват тази откровена гавра с партийния устав, упорито избягват въпросите за кворума, като обясняват, че волята на Доган била над тази на колективните органи. Т.е. те – видиш ли – просто играели ролята на печат за неговите желания.

Това, разбира се, няма как да издържи като теза в нито един съд, но пък е достатъчно показателно за отношението на деребеите към законите в страната и ценностите на демокрацията, върху които стъпват те. А също и за възприятието им за ДПС, което явно за тях е частна партия на Ахмед Доган. Факт, който вече лъсна с провалилия се опит на другия председател на движението и лидер на деребейския лагер в него – Джевдет Чакъров, да открадне от стотиците хиляди членове на движението марката ДПС в полза на Доган, като я впише на негово име в Патентното ведомство. Явно такава е била волята на Падишаха. 

Абсурдното в случая е, че дори на заседанието на ЦОБ да имаше наличен кворум, то пак няма правомощията да отстрани от председателския пост Делян Пеевски. Причината е, че според българското право само органът, който избира, може да отстранява. В конкретния случай това е Националната конференция на ДПС, на чието заседание през февруари Пеевски зае председателския пост след избор, проведен по всички правила на устава.

За разлика от трагикомичната сбирка на ЦОБ, свикана от Доган не другаде, а в сараите му в Росенец. Сараи, които сами по себе си са пример за деребейщината в ДПС, предвид факта, че почетният председател ги обитава благодарение на 30 млн. лева от държавната ББР, „усвоени“ незаконно от него.