Отказът на Антонио Таяни да подложи пакет „Мобилност“ на гласуване е малка победа. Това каза евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Петър Курумбашев, който съобщи новината по-рано днес.

Ексклузивна новина преобърна драмите с пакета „Мобилност”! 

„Снощи около 00.00 часа страсбургско време (около 01.00 часа след полунощ българско време) г-н Таяни се е възползвал от правото си като председател на ЕП да върне трите пакета на комисията по транспорт и туризъм за ново разглеждане. Така че вотът за днес е отменен“, обясни Курумбашев.

Той отбеляза, че около 21.00 часа във вторник всички български евродепутати без Николай Бареков са изпратили имейл до Антонио Таяни, в който се казва, че случващото се с пакет „Мобилност“ е скандално. 

Стана ясно кои трима бг евродепутати са пропуснали гласуването за „Мобилност“, Бареков обясни защо не е натиснал копчето! 

„Ние искахме да направим процедура по недопустимост по 2 от трите досиета, поради това, че бяха с негативно становище от комисията по транспорт“, добави евродепутатът, цитиран от Фокус.

„Мисля, че се натрупаха много процедурни неща и г-н Таяни се съобрази с това, че да се гласува на тази сесия ще означава много нарушения на процедурата в ЕП. В случая ЕП щеше да се сблъска с това, че той самият не спазва върховенството на закона и г-н Таяни се съобрази с тази ситуация. Това е и най-правилното, защото ако нямаш становище на водещата комисия какво гласуваш“, коментира още той.

„Със сигурност това, което се случи снощи е една малка победа. Казвам много внимателно малка победа, защото теоретично да речем, че може комисията по транспорт да се събере и да гласува нещо и след това в последната седмица на парламента в Страсбург да се разгледа. За мен е победа фактът, че Таяни се отказа да подложи пакета на гласуване“, заяви Курумбашев.

„Според мен няма технологично време оттук нататък да се връщаме в пленарна зала, но понеже се нагледах на всичко - да не казваме, че е невъзможно, но очевидно е, че преди това трябва да се гледат в комисия. Оттук нататък, като не броим тази седмица имаме две работни седмици на парламента в Брюксел и една последна сесия в Страсбург, която е в средата на април“, каза още той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!