10 000 безработни ще получат безвъзмездна помощ по 50 000 лева за стартиране на собствен бизнес догодина. Това съобщи Росица Стелиянова, зам.шеф на Агенцията по заетостта, на семинар в Поморие, съобщава "24 часа".

Няма ограничения за възрастта на кандидатите, нито в сферата на дейност. Но трябва да са регистрирани в бюро по труда. Консултанти ще им помагат да изпишат идеята си.
Ако до една година безработният не успее да създаде предприятие , трябва да върне парите. Средствата се отпускат по нова схема на оперативната програма за развитие на човешките ресурси.
За консултантите са предвидени допълнителни 20 млн. лева европейски пари. 
От обучените безработни ще бъдат избрани 10 000 с най-добър шанс да развият устойчив бизнес, обясни Стелиянова. По 50 000 лв. се дават за регистриране на фирма, за наемане на персонал, за оборудване на други стартови разходи. Проучването на кандидатите започва през януари-февруари.
Очаква се догодина безработицата да стигне 7-8, най-много 10%. В момента, по данни на Агенцията по заетостта, тя е 5,85% в края на октомври. Най-ниска е регистрираната безработица в София 1,29%. На другия полюс са в Търговище, Смолян, Шумен, Монтана - 10%. /БЛИЦ