Бившият главен секретар на МВР в първото правителство на Бойко Борисов Калин Георгиев е фаворит за вътрешен министър, съобщава TrafficNews.bg. Пловдивчанинът бе един от любимците на Борисов, като се ползва с неговото доверие, както и с реноме във вътрешните среди на полицията.
В момента Георгиев е шеф на Дирекция "Сигурност" в Българо- американската кредитна банка, след като напусна системата на МВР през 2013 година.

За поста на вътрешен министър се спрягат още две имена. Това е сегашният шеф на ДАНС Димитър Георгиев, който пое агенцията с голяма политическа подкрепа от всички партии.  Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов също е сред кандидатите за горещия пост. Той е народен представител два мандата, като в тях той бе част от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Кабинетът вероятно ще бъде готов в началото на май, а постовете до голяма степен зависят от разпределението на министерствата между ГЕРБ и Обединени патриоти. Бойко Борисов и върхушката в ГЕРБ недвусмислено дадоха да се разбере, че всички ключови министерства остават при тях. Това включва МВР,МВнР, отбраната, финансите и образованието.

Патриотите са поискали Министерството на отбраната, което да се поеме от Красимир Каракачанов, но от ГЕРБ отказали, разкриха източници от централата на ГЕРБ.  Фаворит за поста е водачът на листата от пловдивска област ген. Константин Попов. Компромисен вариант за патриотите е да се даде министерство без портфейл на лидера на ВМРО, което да „съблюдава” МВР и МО.

Интересна „борба” се заформя за Министерството на културата. Все още не е ясно кой ще поеме състава на органа, отговарящ за културата. Ако то остане в ръцете на ГЕРБ то категорично за трети път министър ще стане Вежди Рашидов, който също влезе като депутат от Пловдив. Ако то отиде при квотите на патриотите, най-спряганото име е на бившия пловдивски кмет Славчо Атанасов.
Очаква се голяма част от министрите в предишния кабинет отново да положат клетва. МФ категорично отива при Владислав Горанов, МРРБ – Лиляна Павлова, Вицепремиер по еврофондовете – Томислав Дончев, транспорта – Ивайло Московски.

Най- „сложните” министерства са външно, образованието и здравеопазването. Ключова роля при избора на техни министри ще имат преговорите с патриотите, както и разпределението на различните ведомства.

Първото заседание на парламента е насрочено за утре, като се очаква до 1 седмица президентът Румен Радев да връчи проучвателен мандат на ГЕРБ.