Ден преди от „Продължаваме промяната“ да върнат неизпълнен втория мандат на президента, политическият пъзел остава - има ли шанс за редовно правителство с третия мандат?

Румен Радев ще има седем дни, за да реши на коя партия да даде последната папка в рамките на 48-ото народно събрание.

В понеделник в 10 часа Николай Денков ще върне неизпълнен втория мандат от името на „Продължаваме промяната” на президента. Останалите 5 партии в парламента са готови да използват третата възможност за съставяне на кабинет ако я получат.

Но сметката как ще се намери мнозинство от поне 121 гласа продължава да не излиза. Все още не се знае и кой ще получи третия мандат. От утре държавният глава ще има 7 дни да направи своя избор.

Втората политическа сила в 48-ия парламент „Продължаваме промяната” не успя да събере подкрепа още за управленската си  декларация и утре папката с втория мандат ще се върне празна в Румен Радев. Така на масата е третата възможност за редовно правителство, предава Нова тв.

„Това, което ние направихме с втория мандат и преди като сформирахме кабинет, начинът по който трябва да се развие нормално сформиране на правителство е да се каже какви са приоритетите.

Да се каже какви са детайлните стъпки, които ще бъдат направени, за да се реализират тези приоритети и чак след това да се говори за състав и структура“, каза Асен Василев.

От ГЕРБ отговориха задочно на Христо Иванов и призива му, че трябва да има някакво договаряне между тях и „Продължаваме промяната”. С искане за общи политически действия и разписване на приоритети по какво да се работи.

„Това е новият обществен договор. Политическата класа да каже ей това трябва да се изпълни. Приемаме една обща декларация, приемаме и слагаме подписите си и оттам нататък се отпушва всичко останало. Да, ние сме готови“, каза Бойко Борисов.

ДПС също поискаха третия мандат от Румен Радев. Попитаха и защо досега нито веднъж не са получили от него възможността да съставят кабинет.

„За мен в това има етнически привкус. Голяма част от мюсюлманите, от етническите турци, както и много българи, разбира се, както и другите етноси, но голяма част от тези етнос 30 години смятат, че ДПС е тяхното политическо представителство. Това е неуважение към тези хора“, каза  Йордан Цонев.

Готовност за кабинет има и най-малобройната партия в Народното събрание „Български възход”.  Те са убедени, че коалиционните управления са неизбежни както днес, така и занапред.

„Правителствата у нас, в други държави, по целия свят ще бъдат сложни коалиции. Много партии ще останат в тях. Трябва да приемем тази даденост“, заяви Виолета Комитова от „Български възход”.

Държавният глава вече заяви, че ще говори за третия мандат едва след края на процедурата с втория.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук