Красимир Каракачанов представи концепция за справяне с маргинализацията на циганите.

За да приемем стратегия, първо трябва да приемем концепция. В нашата концепция се говори за образование и спиране на плащането на помощите за тези, които не ги заслужават.

Не може цял живот тези хора да не работят и да им се плащат помощи. Другият проблем, в кавички казано, е, че в концепцията се говори за цигани, а не за роми.

Това каза в телевизионно интервю депутатът от ВМРО Александър Сиди по повод темата за интеграцията на ромската общност у нас. Заедно с него гост беше и Цветелин Кънчев от "Евророма".

"Нямам наблюдение за масовост при радикализацията на циганите. Може да има отделни случаи в някои турчеещите се махали", каза Кънчев.

Нямаме време да си играем на стратегии, концепции и популизъм най-вече.

Специалистите казаха, че ако се приеме концепцията на г-н Каракачанов, ще трябва да се променят над 50 български закона. Нямаме време за това. Крайно време е да приемем стратегия изготвена от специалистите. В "Евророма" винаги сме казвали и обяснявали на ромите, че всички сме българи. 

След нас обаче минават ВМРО и казват - не-е-е, вие сте цигани. Това го правят, защото им е нужен враг, за да съществуват. Като съборят всички ромски махали, къде ще отидат да живеят всички тези хора?

Крайно време е да се приеме една стратегия, която наистина работи и е изготвена от специалисти, а не от политици", обяви още той.

"Г-н Кънчев говори несериозни неща. В момента липсва всякакъв диалог в студиото и той си говори някакви безсмислени неща. Големите партии в България нямат интерес от интеграция на циганите.

Това ще го видим на 4 април, когато големите партии влязат в гетата и ще купуват гласове. 30 години наливаме стотици милиони за интеграция на циганите и не се случва нищо.

Защо не си говорим за интеграция на евреите или арменците в България? Няма как циганите да продължават да живеят над закона и да си строят примерно незаконни къщи. Всякакви НПО-та им обясняват, че са безнаказани", категоричен бе Сиди.

По време на целия разговор двамата гости в предаването се прекъсваха и говореха един през друг, като зрителите трудно можеха да разберат какво точно искат да кажат, а водещата Цветанка Ризова също почти не успяваше да зададе въпросите си.