Изборът на служебен кабинет е елегантен ход на президента Румен Радев, коментира политологът Първан Симеонов, цитиран от "Фокус". Според него служебното правителство ще се изправи пред сложната политическа обстановка и предстоящите избори, в които силите на основните формации изглеждат изравнени, а това вещае ожесточаване.
В такава ситуация опонентите търсят проблеми и там, където ги няма, а ако следизборната кампания се окаже по-интересна от предизборната, служебното правителство ще носи отговорността си по-дълго, подчерта Симеонов.

„Елегантен ход на Румен Радев с министър-председател, за когото почти никой, да не кажа съвсем никой, до този момент не каза нищо лошо и с ключови министри на външните работи и отбраната, които показват ясно пронатовска ориентация. В същото време е кабинет, който звучи експертно, но с тази ярка политическа фигура начело ще отнеме малко отговорност от самия Радев.

Тоест ако министър-председателят не беше ярка фигура, цялата отговорност автоматично падаше на самия Радев. Сега имаме изпъкващ политик начело, което означава, че Радев ще се разтовари от малко потенциални негативи. А знаете какъв е най-големият негатив - когато си дошъл като новия, който да махне предишните, някак да сложиш за министър-председател един от предишните е нещо, за което ще ти трият сол на главата. Но казвам – нека видим как ще работят“, коментира Първан Симеонов.

Относно съставянето на работещо 44-о НС политологът каза, че в настоящата ситуация малките партии се надценяват доста заради търсенето на коалиционни партньори за формиране на парламентарно мнозинство.