Стратегията на ПП-ДБ се оказа доста прозрачна за ГЕРБ.

Те настояват да се състои кабинет на ГЕРБ и ДПС, а те да са опозицията.

Това мнение изрази политологът Цветанка Андреева в ефира на Нова ТВ. По думите й, Бойко Борисов е достатъчно опитен, за да не позволи ГЕРБ да бъде удрян отвътре.

"Борисов няма да стъпи на това, да им позволи да са силна опозиция. ПП-ДБ ги нарекоха "коалиция на отвратителните". Те няма да подкрепят нито един председател. Каква опозиция си, ако дори не предлагаш някой за поста? Борисов е опитен политик и няма да позволи да бъде удрян отвътре от "Промяната", както и отвън от Радев", посочи Андреева.

"До третия мандат има време, към днешна дата няма яснота къде може да отиде той, ако първите два не се реализират. Има идея за катализиране на политическия процес. Нови избори биха отсяли партиите. Ще изтощи едни, ще засили други", допълни тя.

"Отказът на Слави Трифонов да подкрепи кабинет на ГЕРБ означава, че той иска да покаже, че не е зависим и по този начин да отхвърли всички подозрения. Може би има и някакви преговори за разпределението на властта", посочи и Георги Лозанов.

"В този парламент се предлага да се създаде слабо и нестабилно управление. Няма лидер, който да се съгласи, да се включи и после да го свалят безславно. Ако Радев се включи в политическия процес, може би ще обедини демократите, но първо ще смачка левите. Той би бил новият играч, който да е алтернатива на всички партии, които изтощават процеса", посочи още Андреева.

"Предишното правителство на Кирил Петков бе свалено предимно от Слави Трифонов, в момента, в който застанаха срещу Румен Радев", смята още Георги Лозанов.