Подадената оставка на премиера Бойко Борисов усложнява сериозно българската политическа картина. Това каза проф. Георги Карасимеонов, от катедрата по политология в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ за политическата ситуация след президентските избори и депозираната оставка от премиера Бойко Борисов, цитиран от "Фокус".
По думите му страната попада в една необичайна ситуация, свързана с факта, че президентът, който е на път да си отиде, трябва да назначи вероятно поредното, трето служебно правителство. „Същевременно Конституцията не е наясно, а и практиката също така, как функционира това правителство в условия на действащ парламент. Стои големият въпрос - то ще трябва ли да се отчита на парламента, зависимо ли е от него?“, заяви проф. Карасимеонов.

„Парламентът има ли някакви правомощия да сменя министри, тъй като в крайна сметка сме парламентарна република. Има и други въпроси, свързани със ситуацията - дали ще може да се приеме бюджета, който е най-важният закон на Народното събрание“, добави професорът. Той подчерта, че също така не сме наясно как ще се развият отношенията в парламента.

„Да не би ГЕРБ да се „разсърди“ и де факто да бойкотира дейността на парламента“, каза Карасимеонов. По думите му не е ясно под каква форма ще се включи и новият президент. „Дали ще изчака 22 януари, когато стъпи в длъжност или под някаква форма Плевнелиев ще потърси и неговото съдействие, за да може формираното служебно правителство, след като той встъпи в длъжност да продължи да действа нормално, а да не се налага отново неговата смяна“, коментира политологът.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА УСЛОЖНЕНАТА ПОЛИТИЧЕСКА ОБСТАНОВКА В СТРАНАТА!