Много трудно позициите на партиите ще се променят драстично. В последните месеци или година, електоратите общо взето са се стеснили най-вече до най-твърдите си ядра. Избирателната активност става рекордно ниска. Няма основания да смятаме, че тя ще нарасне, а това ще доведе електоралните тела да са в подобна форма - абсолютните си ядра. 

Това заяви в ефира на Нова нюз политологът от "Тренд" Димитър Ганев. 

Какво трябва да стане, за да се разколебае твърдото ядро на ГЕРБ или ДБ", запита той.

Почти вече няма периферии, според думите му. 

"До някаква степен ПП и ДБ държи възможност да мобилизира определена периферия, обаче без това да е в твърде големи мащаби", подчерта Ганев. 

"На миналите избори ГЕРБ беше първи, но реално, ако ПП и ДБ бяха направили обща парламентарна група, президентът щеше да е длъжен да даде мандат на най-голямата парламентарна група", каза той. 

"Нека обаче се запитаме дали това щеше да промени крайният изход от 48-то НС. Всички знаем отговора", каза Ганев.

"Със сигурност една мощна ескалация на войната би могла да е спойващ механизъм за съставяне на кабинет. Дано не влизаме в тази ситуация. Ако разсъждаваме в рамките, в които се намира в момента, то факторът, който биеше спирачка на последния парламент, бяха местните избори. След вота на втори април, местните избори ще са още по-близо. Т.е. ситуацията ще е същата. Най-вероятно ще отидем на избори 2 в 1 наесен", прогнозира Ганев. 

"В България не може да се направи прогноза за следващите три часа принципно, какво пък остава за следващите три месеца", добави все пак Ганев.

"Дунчев няма да е достатъчен, за да разколебае сериозна част от електората на ПП и ДБ, но пък това им създава един лош старт. Няма да могат да тръгнат с устрем. Това никога не е добре за една предизборна кампания", смята той.

По думите му обаче и ГЕРБ биват спънати заради втората част на списъка "Магнитски", тъй че двете основни партии все пак ще имат равен труден старт. 

"Атанас Атанасов поде темата за импийчмънта. Той е начело на малката партия в ДБ. В ДСБ обаче има разцепление и то със знакови лица. Атанасов е малък партньор в ДБ. Той опитва да търси свой сюжет, за да остане видим под някаква форма и именно затова поде инициативата за импийчмънта. Той обаче не бе подкрепен от Христо Иванов. Кирил Петков също не зае позиция за това", каза още Ганев. 

"Борисов преди дни категорично каза, че не би подкрепил подобно нещо. Т.е. няма шанс. Това е една инициатива на един политически лидер - Атанасов, който се бори за оцеляването си", категоричен бе политологът.

Борисов според Ганев играе на шахмат с останалите политици.

Ганев не пожела да се ангажира да каже дали БВ и ИТН ще влязат в следващия парламент. "Засега са под бариерата. Ние виждаме формулата 5+1", завърши той.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук