Борисов ясно каза, че няма да подаде оставка. Ако протестите ескалират, ще има експертно правителство. Това смята политологът проф. Румяна Коларова.
„Институцията служебно правителство в България наистина е доста неадекватна на практиката на европейските демокрации.


Това е всъщност реалното участие на президента в изпълнителната власт. Президентът е титуляр на изпълнителната власт в този период, когато няма парламент, когато са насрочени предсрочни избори", коментира тя пред БНР.

По думите й ще е "парадоксално и нелепо", ако Борисов скочи директно към предсрочни избори.

"Той това нещо вече го е правил веднъж – януарските протести 2013 година. В този случай той направи нещо, за което в много европейски демокрации има конституционна забрана. С други думи - идеята на демокрацията е, че правителството трябва да изкара пълния си мандат, за да плати пълната цена на своето управление", каза Коларова. 

"Сега Борисов прави това, което се прави във всички европейска демокрации. Има две възможни решения – радикална промяна в кабинета или т.нар. експертен кабинет. Към експертен кабинет тръгнаха Чехия, Словакия, те имаха сериозни правителствени кризи, които преодоляха с експертен кабинет.

У нас в публичното пространство се заговори за това решение, дори се заговори евентуално име на министър–председател на това експертно правителство – Димитър Радев, който е шефът на централната банка", добави още политологът.