До седмица ще приключат договорките между ГЕРБ и Обединени патриоти и за Гергьовден кабинетът „Борисов” 3 ще е готов. В публичното пространство започнаха да излизат някои имена на евентуални бъдещи министри, но все още не е съвсем ясно кой ще оглави социалното министерство, кой ще поеме Министерство на културата, както и Министерство на здравеопазването. ГЕРБ ще има 13 министерства, а Обединените патриоти - 4. Открит остава и въпросът за министерствата на външните и на вътрешните работи. Не трябва да забравяме и номинацията за еврокомисар, която също трябва да бъде обявена. Засега се появяват имената на Екатерина Захариева и  Мария Габриел - евродепутат от ГЕРБ. 
Отсега е ясно, че в третия си мандат Бойко Борисов няма да бъде министър-председателят в лично качество, по-скоро ще се стреми към стабилност и спокойствие. На този етап не са заявени свръх амбициозни цели освен продължаване на строителната програма на ГЕРБ  и инвестиции в образованието и армейското оборудване. Тази и следващата година ще мине под знака на председателството на България и не вярвам да бъдат заявени цели, различни от това да бъдат избягвани основните подводни камъни, свързани с перфектната организация на мандата на председателството на Европейския съвет. А целите ще бъдат не толкова във вътрешен, колкото в международен формат. Не са заявявани никакви свръх цели, свързани с българското подреждане на приоритети и няма как да изместят договарянията за Брекзит. Извън това ще има и множество стратегически дискусии по бъдещето на ЕС. А основните приоритети на третото правителство на Бойко Борисов освен председателството на България бяха заявени във въпросните 21 страници и са описани в програмата за управление, като един от акцентите е по-високи пенсии и заплати. Но в реален режим ще започнат да се проявяват, когато се договарят параметрите на бюджета. 

А що се отнася до това дали има рискове пред правителството, по-скоро те са външни рискове, които не зависят от нашите усилия. Ако възникне криза в Западните Балкани или в Македония и Косово, изпитанието ще бъде голямо, тъй като няма как да не бъдем активно ангажирани. Извън това, рискове, свързани с олигархични отношения или отсъствията на ясни разделения на различни видове власти, ще възникнат, но няма да бъдат толкова мащабни и да предизвикат обща криза в мнозинството. На първо четене не съществува лесен за идентифициране източник на криза. Дали отношенията в съдебната власт, между съдебната и законодателната и съдебната и изпълнителната власт могат да предизвикат общо сътресение във формулата на мнозинството, дълбоко се съмнявам. Възможно е да има кризи, свързани с протести по социални въпроси или по управлението на различни програми на правителството, но протести като през 2013-а не очаквам. 

А по отношение на това дали ГЕРБ и Обединените патриоти ще реализират 4-годишен мандат, може да се каже, че със сигурност мандатът ще продължи в този състав на мнозинството до европейските избори през 2019-а. Тогава ще има първи публичен национален тест за доверие или недоверие в това мнозинство. Какво ще се случи, е трудно да се прогнозира, тъй като много силно негативната оценка или силно позитивната ще отключат различни сценарии за това как ще се развие мандата след евроизборите. Но все пак до 2019-а има много време и могат да се случат много неща. От друга страна, говоренето в групата на Обединените патриоти е много разнопосочно и е възможно да се задържи така, но това няма да е причина за сблъсък в коалицията. 

В същото време виждаме, че нито една от останалите три партии в парламента - Воля, БСП и ДПС, не е заявила публично, че ще се стреми към съкращаване на мандата на новото Народно събрание или поне до средата на 2019-а. Партиите, които не са част от мнозинството, е естествено да бъдат малко по-агресивни в говоренето и по-разгорещени ще са парламентарните дебати, но това е част от естествения парламентарен демократичен  процес. При положение че социалистите в един момент се опитат да инициират мнозинство за прекратяване на мандата, едва ли партия Воля би се включила в подобна инициатива. Така че до май месец 2019-а, когато ще бъдат европейските избори, животът на този парламент и на това правителство са гарантирани.

Източник: Марица