Следващият парламент трябва да представи реалистична програма за управление и за запазване на икономическия растеж на страната. Това каза политологът Димитър Аврамов, пише агенция "Фокус".
По думите му неотложните задачи пред 44-то Народно събрание са много. „Стабилно мнозинство с ясни политически аргументи, разписани между партиите. Неотложни задачи са също бързо засилване на конкурентоспособността на българската икономика, намаляване на всякакви административни пречки за бизнеса, овластяване на малкия и среден бизнес, свиване на властта на администрацията, ускоряване на процеса на привличане на повече инвеститори. Трябва да се запазят в най-голяма степен възможностите на българските предприемачи да инвестират в България“, коментира политологът.

Според него чрез всички тези условия трябва да се постигне ускорен икономически растеж, който да позволи коренно различен тип социална политика и подпомагане на хората, които имат нужда. „Този социален модел, при който се раздават помощи „на калпак“, децата от малцинствените групи не ходят на училище, около милион български граждани живеещи без перспектива, трябва да се ремонтира спешно. Социалната система трябва да действа поне с малка принуда. Това трябва да го направи което и да е правителство. Това не е ляв или десен приоритет – това е национален приоритет“, посочи Димитър Аврамов.

Той каза още, че трябва да се организира държавата и да се оптимизира начинът, по който работи обществото. „Има много други приоритети, които са важни. Сред тях са реформите с съдебната система, че трябва да харчим 2% за отбрана и да си изпълняваме ангажиментите към НАТО, защото не го правим. Има много други неща, които трябва да се направят, но на един следващ етап. Първата стъпка е ускоряване на икономическия растеж и запазване на тенденцията, за да може доходите на хората да се повишат, те да чувстват стабилна перспектива, да се чувстват защитени. Трябва да започнем да мислим за формиране на модел за национален успех“, посочи Аврамов.

Според политолога посочени приоритети и задачи са абсолютно реалистични. „България се развива в добра посока с всичките дефекти и несъвършенства. Тук няма да отличавам никакви правителства и кое от тях е свършило повече. България се развива в правилната посока, но за съжаление темповете са недостатъчни. Има прекалено много лоши навици, хората поемат малко отговорност на позициите, на които биват поставени и това пречи. Личната отговорност, това да даваш пример, да не злоупотребяваш с власт е по-важно от всяка съдебна реформа. Тоест, ако хората злоупотребяват с власт, то тогава ще трябва да правим съдебна реформа всяка година. Крайно време е да има повече характер в публичната сфера, крайно време е хората да дават пример, а държавата да ги подкрепи“, подчерта Аврамов.