Няма особена изненада в резултатите от предсрочния вот, защото още в средата на кампанията се усети, че БСП започва да губи инерция. Това коментира политологът проф. Александър Маринов, цитиран от "Фокус".  Според него при по-друг подход към изборите левицата би могла ги спечели. 
„Не се получи това убедително представяне на "Обединените патриоти". Очакваше се, че те ще продължат във възходяща линия доброто си представяне от президентските избори, но това не се случи.

С всички уговорки, разбира се, те са горе-долу на кантар с ДПС. „Воля“ също не постигна тези нива, които се очакваха. Като цяло една част от шлагерите на президентската кампания, започват да отшумяват.

Остават двата въпроса, които са най-трудни – какво ще се случи с Реформаторски блок, т. е. - под или над чертата ще са, във връзка с тази неяснота, която забелязваме, и ДОСТ, защото там е много важно, какво точно ще се получи вън от Турция“, коментира проф. Александър Маринов.

Той прогнозира, че ще е много трудно съставянето на правителство и, дори да бъде съставено, то ще е нестабилно, независимо от неговата формула. Според политолога това, което отличава тези избори, е влиянието на външния фактор.

Всичко, което се случва извън България, около нас, в Европа започва да влияе все повече на избирателите от гледна точка на техните очаквания към държавата, коментира проф. Маринов.