Политолози и социолози определиха като добра инициативата на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов за съставяне на експертно правителство.

Той призова вчера премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев да си подадат ръка в името на сваляне на напрежението и да бъде сформиран експертен кабинет, който да изведе България от моментната политическа криза без реваншизми и политически пристрастия.

„Инициативата на вицепремиера Красимир Каракачанов е добра и цели да има диалог между двете враждуващи страни“, заяви политологът Стойчо Стойчев. По този начин може да се постигне нормалност в страната, защото конфронтацията между Радев и Борисов е много голяма. Според Стойчев, президентът не отстъпва по никакъв начин от своята позиция и да търси диалог.

Съставянето на експертно правителство е хубава идея, като изборът на нов министър-председател трябва да бъде консенсусна фигура между Радев и Борисов, допълни той.

Социологът Първан Симеонов от „Галъп“ коментира, че предложението на Каракачанов цели да седнат и да се разберат президент и премиер. Самият вицепремиер иска да бъде гарант за тази сделка и затова би се оттеглил от поста, обясни той.

Според него обаче разбирателство между президент и премиер не е възможно и трудно може да се изпълни подобна инициатива. ВМРО се опитва да даде трети път в задънената ситуация и да спечели политически дивиденти от двама се карат, а третият печели, заяви още Симеонов.

"Ако питате мен, повече от всичко сега е нужен формат за диалог. Аз съм готов да гарантирам този диалог", каза лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов още вчера. Той гарантира, че ще се оттегли от поста в правителството, ако се постигне съгласие за формирането на експертно правителство.