Трябва да се преодолеят проблемите в политическата класа, тъй като избирателите са показали позицията си - политиците трябва да работят заедно, за да решат проблемите на България. Това каза пред БНТ политологът доц. Татяна Буруджиева. И прогнозира - няма да има мнозинство в новите избори, по-интересно е кои ще са партньорите на "добрите сили".

"Проблемът е в осъзнаването на политиците, че политиката е дейност, която не изисква те да се харесват, а да вършат работа. Хората им казват - не вярваме на никого, така че всички вие някак си трябва да се разберете, за да започнем да вярваме на един или на друг. Докато не ходим да гласуваме и партиите не получат легитимност, то ние ще ги избираме за малко и те ще се държат в управлението като за временно".

Според доц. Буруджиева президентът не е проявил достатъчно активност, за да настоява за диалог между партиите:

"В политиката трябва да се прояви настойчивост. Партиите не могат да се оправдават вечно със зли сили, трябва да си видят собствените проблеми. Докато тези проблеми са с персонални имена, това не е нормално политическо поведение".

Буруджиева определи служебният кабинет като невзрачен.

"Няма ситуация в политиката в която да не са възможни разговори, всичко прилича на детска игра", каза още тя. 

Доц. Даниел Смилов смята, че твърденията на президента за успехите на служебният кабинет са дълбоко неверни.

"Основният въпрос е дали моделът „Борисов“ ще се реабилитира, дали ще получи нов живот или ще бъде отречен", посочи Смилов

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук