Много зависи кой ще вземе третия мандат. За "Продължаваме промяната" няма да е лесно да обяснят защо ще отидат на избори. Ако ДБ отиде, Христо Иванов е силно решен на действие и ще иска да състави кабинет. Ако не друго, това е добро предизборно говорене. ПП са в дилема. Те правилно мислят, че трябва да се състави правителство. Правилно мислят и, че в момента са в добра позиция. Това каза социологът от "Галъп" Първан Симеонов в ефира на bTV.

"ДПС, ГЕРБ и Възраждане искаха да ги свалят, но им изписаха веждите. ДБ все по-малко си вярват за правителство. Идеята на ПП обаче е, че са в добра позиция и искат да скачат на избори", допълни той. 

"Чисто институционално всичко има своята логика. Опитът да се състави правителство в рамките на този парламент ще се блъсне в стената, защото четворната коалиция се провали два пъти и няма как да успее трети. ПП очевидно изпитват политическа ревност в това, че ако ДБ направи експертен кабинет, техните водещи позиции ще потънат. Няма да имаме кабинет в това НС", заяви още политологът Цветанка Андреева. 

Симеонов смята, че би било странно ДБ и ПП да се скарат, но са в деликатна ситуация, защото ПП взе много от електората на Христо Иванов и Атанас Атанасов. 

"ДБ изглеждат конструктивни и явно са си дали сметка, че обществото има нужда от това. Има една неизвестна - президентът Радев. Говори се, че иска да прави служебен кабинет, но ако съм на негово място, едва ли ще искам да вадя искри от огъня. Има друг голям проблем - дали добрата позиция на ПП е тренд или е моментна ситуация. ПП започна да говори много в сегмента "сина София". Пълни площадите, но къса връзката с голяма част от обществото. Сега говори сегмента на ДБ и може да стане вътрешен канибализъм", каза социологът. 

Според него Борисов е подценил ПП, защото народът не очаква да го види отново на власт. Експертите смятат, че битката ще бъде между ПП и ДБ, защото имат един и същи електорат. 

"Големият проблем ще е следизборната ситуация, защото може да се окаже по-сложна", завърши Симеонов.