Пряко отношение към България тези избори нямат, но всъщност от друга гледна точка, ще ни се отрази, понеже Тръмп има по-изолационна политика. Това заяви в ефира на Нова телевизия политологът Огнян Минчев по повод на изборната драма в САЩ.
В студиото бе и социологът Андрей Райчев. "Картата в Близкия изток може да е много объркана, защото има шанс Републиканците да затоплят отношенията с Израел и да скъсат тези с Иран. Америка си възстановява американското. Тя е много разделена", призна социологът.

След краткия анализ на събитията от Новия свят, експертите се върнаха на изборната битка у нас.

"Все има възможност да се обърне мача, но не толкова като кампания, а като разбирания. Гласувалите за Радев го правят като наказателен вот. Целенасочено ГЕРБ не извади най-добрия си кандидат, целенасочено бавиха до последно обявяването му. Въпросът е дали ще се повтори този наказателен вот", заяви Минчев.

"Борисов направи две груби грешки, едната е Кристалина и Ирина, където мобилизира левите, втората беше изборът на г-жа Цачева, с което демобилизира десните. След тези две грешки и сега той от два дни прави трета грешка. Той вече иска да се гласува за него, забравя, че в гласоподавателната структура на страната има 30% привърженици и 50% противници. Не мога да повярвам на очите си, каква грешка прави", призна Райчев.

"Предстои да видим дали е грешка. Радев е независим, доколкото нищо не зависи от него. Той ще бъде обграден от съветници, които ще управляват вместо него и те ще дойдат от "Позитано" и кръга около ДПС", смята Минчев.

Според него въпросът пред избирателите е следният: "Миналата седмица наказахме ГЕРБ, сега искаме ли да накажем и себе си с избора на Радев", заяви политологът Минчев.

ОЧАКВАЙТЕ В БЛИЦ КОМЕНТАРИ И АНАЛИЗИ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ И РЕФЕРЕНДУМА