Шансовете да има кабинет са по-големи от това да няма.

Това обявиха политолозите Димитър Аврамов и Боряна Димитрова в ефира на бТВ, по повод утрешното гласуване на кабинета "Желязков" в парламента.

"Възможен е величествен провал, имайки предвид разцеплението във "Величие", не се знае кой ще подкрепи кабинет и кой не. Смятам, че е добре за страната, че ГЕРБ поемат отговорност. Да видим какво ще се постигне. Всеки разговор за следваща криза е лош", посочи Аврамов.

"Гласуването утре ще бъде мъчително. След 3 години на непрекъснати кратки хоризонти един кабинет се нуждае от подкрепа по-голяма. В случая сме тука има - тука няма. Нищо не се знае какво ще решат утре", каза Димитрова.

"Ще е много трудно на това правителство, дори и да го изберат", допълни Аврамов.

"За нито една от малките партии не се знаеше коя ще влезе в парламента. Сега е "Величие", другият път - някоя друга. В избирателите има омерзение. Може да се появят нови партии, които да оберат този вот. Малките партии имаха близо 9% дори и при тази ниска избирателна активност. Прекалено много партии се нароиха. Избирателите наказаха всички политици с негласуване, или гласуване за по-малки партии - особено за ГЕРБ и ПП-ДБ", смята Димитрова.

"ДПС е втора политическа сила, всичко, което се случва вътре - засяга пряко управлението и формата на стабилност в страната", допълни тя.