Барак Обама е нов, непредвидим политик. Около това становище се обединиха известни български политолози пред БНТ. Според Румяна Коларова изборът на Обама е показал, че американското общество е свободно и може да се корегира. Тя припомни, че самите демократи в началото на кампанията определиха новия президент като "обрив", т.е. не се знае какво ще последва.

Обама спечели доверието на младите хора в САЩ, на всички активни и работещи хора, посочи Коларова. Когато Маккейн спечели предварителните избори на републиканците, той  се е възприел от хората като "възкресение на мъртвец". Коларова отбеляза още, че всички американски медии и бизнесът са застанли зад новия президент. Само във Флорида кампанията му е била шест пъти по-скъпа от тази на Маккейн.
Изборът на Обама е показал още  и промяна на табутата в САЩ, твърди политологът Димитър Димитров. Според него за първи път се избира политик с много малък опит - само две години е бил в Сента, като не е внесъл нито един законопроект. За първи път се избира и афроамериканец, което е голяма победа за демокрацията в САЩ, смята още Димитър Димитров. Той обаче отбеляза, че републиканската партия успя да запази едно "квалифицирано малцинство", което може да блокира всяко по-важно решение на демократите като например назначенията на ключови постове. По думите му демократите няма да могат да наложат промяна, която републиканците не желаят. В този смисъл политиката на САЩ остава двупартийна, отбеляза известният политолог.
Светът избегна огромна опасност от това да избере Маккейн за президент, твърди социологът Андрей Райчев. По думите му, ако американците бяха избрали Маккейн, световните пазари щяха да се сринат. Затова според него и бизнесът е подкрепил Обама. Обама смиволизира новото, промяната, докато Маккейн е класическият стар политик, който САЩ този път не предпочетоха. Това показва, че американците видяха, че нещо могат да направят и да сложат когото си решат. "Негър президент -за тези думи преди 10 години щяха да ме изгонят от студиото", заяви Андрей Райчев. По думите му америкнаският президент е един от най-мразените в света. Сега обаче изборът на Обама съвпадна с очакванията на света. Обама спечели огромен кредит както от хората в САЩ, така и от международната арена. Друг е въпросът как той ще оправдае това доверие, отбеляза още Райчев. От тук нататък САЩ трябва да осъзнаят, че са изгубили лидерската си роля и трябва да разберат, че светът е многополюсен.
САЩ трябва да намери начин да съгласува политиката си с ключовите международни играчи. Около това мнение се обединиха политолозите. Според тях те трябва да се съобразяват с Китай, който по думите им ще е най-силната икономика след 10-15 години, с Иран, който ще придобие ядрено оръжие, и с Европа.  Френският президент Саркози е показал явна готовност за диалогичност с американския президент, друг е въпросът как това ще се използва от новата администрация, посочи Румяна Коларова. По думите й  осем- годишната политика на Буш на едностранни агресии вече е неприемлива. /БЛИЦ