Какви са очакванията за съставяне на кабинет с мандата на ГЕРБ, коментираха политолози. Социологът Димитър Ганев посочи пред бТВ, че ако има шансове, те са в трети мандат, който ще бъде връчен през първата половина на януари.

За да има той реализация обаче, трябва радикална промяна в политическата ситуация. Сега никой не е готов за коалиция в какъвто и да е формат. Вероятно ще трябва да се мине през още един цикъл - местни избори, смята той. За него "кризата още няма решение".

Доц. Мария Пиргова уточни, че държавата се жертва заради партийни интереси. Тя също вижда шанс в третия мандат, ако "се промени настроението на партиите". 

И доц. Пиргова смята, че политическите сили започват да се борят за местните избори.

"Старата политическа система изяжда държавата" - каза Пиргова за управлението на служебния кабинет. Всичко живо в държавата краде заради липса на прокуратура, е категорична тя.

"Премиер Стефан Янев" - за политолога това е възможността за събиране на партиите и сформиране на експертно правителство.

Доц. Петър Чолаков от Института по социология и философия на БАН коментира, че даване на трети мандат на "Български възход" би било атакувано заради близостта на Стефан Янев с президента Румен Радев. 

По думите му държавният глава ще играе традиционно и ще връчи третия мандат на БСП. Той смята, че се върви към нови избори.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук