Очакваме утре да се артикулират политически заявки. Те най-вероятни ще са подобни на тези в миналото правителство. 

Това заяви в ефира на Нова телевизия и предаването "Пресечна точка" политологът Анастас Стефанов от "Тренд".

"Всички политически сили се надяват да няма нови предсрочни избори. Ситуацията е безпрецедентна и нямаме емперичен опит, с който да кажем какво ще се случи. По-скоро ще се засили политическата апатия от един нов вот", смята той. 

"Според мен ще вървим към един курс - кабинет с приемливо лице, такъв, който да създаде възможност да се направи спойка между трите нови субекта на промяната", каза Стефанов. 

"Това е един курс, който ще успокои цялата политическа обстановка", смята политологът. 

По думите му има политическа умора. "Избирателната активност говори именно за това нещо", добави той. 

Според него няма субект, който да е в състояние да мобилизира големи маси от обществото. "Политическите субекти ще трябва да рационализират политическото поведение и да управляват на база на възможностите", добави Стефанов.

В студиото бе и политологът Иван-Асен Иванов.

"Повечето политически сили бяха зад Слави Трифонов, то след изборите видяхме как от ИТН доста промениха консенсуса на политическо противопоставяне. Сякаш стана вместо антигерб, антитрифонов", смята той. 

"Начинът на комуникация спира формирането на едно правителство. Не може да влизат в политиката със заявки за обида, назидание и надменност. Така не се формира мнозинство. Промените и непредвидимостта ще продължат да са в центъра на нещата. Според мен няма да има нищо по-различно", добави Иванов. 

Освен политолозите в студиото бе и влогърката Флора Стратиева.

"В момента наблюдаваме ситуация, в която интересите на субектите в 46-тото НС, се различават от интересите на държавата. Преди партиите имаха цел - да махнат Борисов. Сега им трябва принципно съгласие за действията занапред. Това липсва", категорична е тя

"ДБ и Манолова не трябва да подкрепят кабинет на Слави, защото имат много различни идеи с неговите. Освен това липсва политически диалог. "Когато си първа политическа сила, когато предлагаш кабинет, трябва да покажеш публично, че ще удовлетвориш желанията на партиите, чиято подкрепа търсиш, за да демонстрираш, че уважаваш най-малкото избирателите им", смята Стратиева. 

Според нея ни чака политическа, икономическа, здравна и дори конституционна, защото Радев навлиза в последните три месеца на мандата си.

"Партиите обаче не мислят за това, а за своя си интерес", категорична е тя. 

"Най-ключовото в следващите дни ще е как Трифонов ще се държи в следващите дни. Сега всички чакаме да видим дали този път Слави ще нацели желанията на ДБ и Манолова за премиер, че да го подкрепят", каза Иванов.