Ще има нова формула за управление след изборите. Това заяви пред Nova News политологът доц. Стойчо Стойчев по повод процесите на разцепление в някои от партиите.

„Трябва ново знаме да се развее или лозунг. Ще бъде отчетена необходимостта подобна коалиция да бъде поне 3- или 4-партийна“.

„Парламентарните групи, според последните социологически проучвания, няма да има две групи, които да са в състояние да формират мнозинство. Най-вероятно 4 партии ще се наложи да направят коалиция“, смята той.

Политологът обясни, че при 4 партии обикновено се включват малките играчи – ИТН, „Величие“ или МЕЧ, ако прескочат бариерата. „Не виждам големи червени линии, които трябва да бъдат прекрачени“, посочи той.

Политологът доц. Даниел Смилов коментира от своя страна:

„Ще има някакво свиване на подкрепата за тандема ГЕРБ и ДПС, въпросът е кой ще спечели от това свиване. На ПП-ДБ ще им е трудно, ще опитат те да са бенефициентът на това, което се случва, но има вероятност т.нар. патриотични организации те да са на практика бенефициентът, да влязат нови партии“, прогнозира той.

„Това ще превърне парламента в кошмарен за съставяне на правителство. Почти невъзможно ще е съставяне на евроатлантическо правителство“, заяви доц. Смилов.

„Може би вариантът за технократично управление може да се окаже единствен“, посочи той.

„Аз съм притеснен за тия избори. Резултатите може да са доста непредвидими“, призна политологът.

„Ще видим големи партии да си отидат, ако още един парламент не може да излъчи правителство“, предупреди той.

Доц. Стойчев коментира и острото изказване президента Румен Радев в събота, той коментира: „Президентът е политическо лице. Говори политически, взима страна, дава оценки, дава квалификации. Няма да му е първият път“.

По думите му, едва ли някой се е потресъл от думите му, които са били много по-меки от това, което вече сме виждали от него.