Сайтовете на олигархията „Медиапул“, „Дневник“ и „Клуб Зет“ от вчера усилено рекламират предстоящото посещение на румънката Лаура Кьовеши в България.
Кьовеши е главен прокурор на румънската Национална антикорупционна дирекция и на 16 март щяла да участва в конференция, организирана от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, на тема "Румънският опит: Антикорупционни институции и мерки".

Според грантово зависимите „медии“ на Иво Прокопиев и на бившата говорителка на Иван Костов Стояна Георгиева, госпожа Кьовеши щяла да говори близо час в зала "Тържествена" на Съдебната палата, за това какви успехи била постигнала Румъния в борбата с корупцията.

Всъщност е повече от ясно, че „мероприятието“ на 16 март не представлява нищо друго, освен отчаян опит на политическата проекция на Джордж Сорос в България – Христо Иванов и на Иво Прокопиев, да съберат няколко гласа повече на предстоящите избори за проваления си хибриден проект „(Про) Дай България“. И това е напълно обяснимо, при положение, че социолозите отреждат на „(Про) Дай България“ по-малко от 1% на предстоящите избори, с което няма как да бъдат оправдани десетилетните многомилионни грантове от „Отворено общество“ и „Америка за България“.
За да реализират този си план, както и да стартират поредната си атака против единствената работеща и все още незавладяна от пионките на Сорос структура в съдебната система – прокуратурата, олигарсите активираха добре познатите си слуги – шефът на ВКС Лозан Панов и скандалният кадровик от ВСС Калин Калпакчиев.

Едва ли обаче госпожа Кьовеши е наясно, че зад „поканата“ от името на Върховния касационен съд, всъщност нагло надзъртат не други, а клиентите на българската прокуратура Иво Прокопиев - обвиняем за далаверата с акциите на ЕВН, подсъдимият за укриване на 63 млн. лева данъци Огнян Донев и проваленият бивш правосъден министър Христо Иванов, когото прокуратурата отдавна проверява за четирите му различни подписа под официални документи.

Твърде интересно ще бъде обаче за аудиторията в зала „Тържествена“, макар че очаквано в нея ще преобладават клакьорите на „(Про) Дай България“ от грантово зависимия Съюз на съдиите, румънската прокурорка да обясни лично на Лозан Панов и на Калин Калпакчиев (оправдал подсъдимите по аферата САПАРД, при положение че в Германия присъдите бяха отдавна излежани), дали антикорупционния модел в Румъния включва правилото олигарси - клиенти на прокуратурата, да имат за приятели висши магистрати и дори председатели на най-големите съдилища в страната, които да обслужват интересите им.

Както и дали председателят на румънския Върховен съд, по подобие на Лозан Панов, може необезпокоявано да яде и да пие с адвоката на подсъдим в Румъния за кражба на милиарди евро от фалирала банка. Ще е добре също да попитат прокурор Кьовеши, допустимо ли е според нея член Висшия съдебен съвет в Румъния, какъвто е Калпакчиев в южната й съседка, да е изключително близък с проверявана от самия него съдийка, със забавени 229 дела?

Всъщност, тъй като на мероприятието със сигурност ще присъства и съдия Мирослава Тодорова, същата може лично да сподели своя опит с румънската прокурорка, как един български съдия може да просрочи 229 дела и да продължи да менторства и да задава опорни точки за „съдебна реформа“, само защото е бил председател на организация, получила стотици хиляди лева грантове от Джордж Сорос.
Но точно това е „румънският модел“ на който се надяват Прокопиев и Донев, за да получат така чаканата индулгенция за престъпленията, в които са обвинени – овладяване на прокуратурата, създаване на подчинен на олигархията „антикорупционен“ орган, който удобно да замете следите от престъпната приватизация на „Каолин“, „Дамяница“ и на още десетки български предприятия, продадени от Иван Костов на безценица.

А ако пък се окаже, че и в Румъния председателите на най-важните съдилища могат да са приятели с подсъдими олигарси, Панов, Калпакчиев и Калоян Топалов вече ще могат да спят спокойно, защото това ще легитимира действията им от последните години и ще оправдае както скандалните им назначения на зависими от тях магистрати, които да решават по „правилния“ начин разпределените им дела, така и откровения им слугинаж в полза на олигархията.
 
Медиите на Прокопиев не спират да обслужват Лозан Панов и кликата му