Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов проведе среща с председателя на УС на Националното ловно-рибарско сдружение – Съюз на ловците и риболовците в България Васил Василев и членове на НЛРС-СЛРБ.

Това съобщиха от пресцентъра на ведомството.

На нея присъства и омбудсманът Мая Манолова. Министър Порожанов представи мерките, които се вземат за предотвратяване и ограничаване на африканската чума по свинете (АЧС). Беше обсъдено облекчаване на изискванията за подборен отстрел на диви свине от място за намаляване на популацията им.

Инж. Василев благодари на министър Порожанов за издадената заповед за забрана на груповия лов на диви свине. И изтъкна, че в противен случай е имало опасност от инциденти и застрашаване на някои видове дивеч, които в момента отглеждат малките си. Министър Порожанов обясни още, че са отменени заповедите за забрана за събиране на билки и трюфели в горите, които бяха въведени от някои от Регионалните дирекции по горите.

 Решено беше през следващата седмица да се проведе нова среща с представителите на ловни сдружения за обсъждане на конкретни предложения за включването им в прилагането на мерките срещу АЧС.