Албания има нужда от нашата солидарност след разрушителното земетресение от 6,4 по Рихтер във вторник, което взе десетки жертви и предизвика значими материални щети.

„Завършили сме дейностите по спасяване. Крайният баланс е много трагичен: 51 жертви, сред които и 7 деца от 2 до 8 години, повече от 1200 къщи са разрушени и повече от 5200 души са без покрив”, каза посланика на Албания у нас Доника Ходжа в ефира на bTV. 

Тя изрази своята благодарност за съпричастността на българския народ, както и на правителството ни към нейната страна.

„Бих искала да изразя благодарността си към българското правителство и към народа на България. От сутринта на земетресението премиерът на България се е обадил на министър-председателя ни, за да изрази своята солидарност”, разказа Ходжа.

Българският външен министър се обади на албанския външен министър, за да изрази своята солидарност, а вътрешният министър се е обадил на своя колега и му предложил помощ.

Българското правителство отпусна 200 000 лв. и 4 автомобила с хуманитарна помощ за Албания.

Доника Ходжа разказа и как българи, живеещи във Франция, са предложили своята къща на пострадала албанско семейство, а българската общественост се е организирала и е изпратила парични преводи.

„Не искаме тези, които са загубили домовете си, да живеят така завинаги и особено по коледните празници”, каза посланикът на Албания и сподели, че страхът на хората продължава да е голям, защото продължават вторичните трусове със сила от 4 и 5 по Рихтер.

Албания се е обърнала а помощ към много страни. Това, което е нужно за първата фаза на възстановяването, са инженери, които да оценят състоянието на сградите и кои от тях са годни за живеене и могат да бъдат реновирани.

Втората фаза ще бъде изграждането на временни убежища, за тези, които са останали без дом. Доника Ходжа сподели, че се чувства в България като у дома и е благодарна за гостоприемството на българите, които са много близки до албанците.