САЩ има ангажимент към мира и сигурността на Западните Балкани и интегрирането им в Запада. Това за нас означава членство в ЕС и в НАТО на всички, които имат желание да се присъединят към организацията. Идеята за интеграцията на Западните Балкани е централна идея на американските интереси. Това каза посланикът на САЩ в България Херо Мустафа на откриването на Годишен форум за устойчивост на Западните Балкани с фокус върху борбата с насилствения екстремизъм, предава Фокус.

„ Това е част и от европейските интереси, защото трансатлантическото партньорство ни дава възможност да се справим с огромните геополитически предизвикателства. 

Днешното събитие е доказателство за сътрудничеството в борбата с тежките проблеми като екстремизма, насилието и екстремизацията.

Сътрудничеството между народите е важно, но също е толкова важно да се работи с местната власт и неправителствените организации.

Корупцията не е изолиран проблем, но това е част от множеството проблеми, пред които е изправен регионът. Тя ограничава икономическия растеж и пречи на правителствата да развиват своите страни в името на своите народи.

Тя дава възможност за радикализация и екстремизъм. Вашите решения трябва да са свързани с опит тя да се премахне тя“, допълни още тя.

Американският посланик припомни важността на провелата се във Вашингтон среща между американския президент и българския премиер, като посочи, че тя е дала нов тласък на двустранните ни отношения.



„Много съм говорила за значението на новия етап, в който се намират България и САЩ в техните взаимоотношения. Нашите ръководители наскоро проведоха историческа среща във Вашингтон и това беше началото на едно стратегическо партньорство, което изведе нашето партньорство на нови нива във всички области.

Много важна част от нашето партньорство напоследък е в сферата на сигурността. Г-н Младен Маринов е много важен фактор за нашия успех.

Благодарим му за лидерството и дългосрочната подкрепа в сътрудничеството с посолството на САЩ и службите за сигурност и усилията в борбата с организираната престъпност и екстремизма в региона.

Особено сме му благодарни за усилията по осигуряване на сигурността по границите. Така нашите държави стават по-безопасни не само САЩ и България, а и целия регион. Срещата днес е още един пример за неговите усилия за обединяването на усилията в региона с цел справяне с някои от най-важни и спешни въпроси, пред които сме изправени“, посочи Мустафа.



По думите ѝ работата в посока свързаност и партньорство със страните от Западните Балкани е изключително важно в рамките на общите усилия за намаляване на екстремизма и радикализацията.



„Това отговаря и на подхода, който ние в американското посолство в България прилагаме.

Нашите приоритети са насочени към свързаност, сътрудничество и борба с корупцията. Това са прекрасни примери за основното значение за създаването на свързаност между хората и институциите.

Свързаност, която е необходима, за да се преодолеят предизвикателства като екстремизма и насилието. Когато работим заедно с целия регион, за да се справим с тези явления, можем да постигнем повече.

Проблеми в една държава и един регион се разпростират и в другите поради движението на хора, средства. На лошите им е удобно, когато правителствата не общуват помежду си, така че не трябва да им даваме никакви възможности в това отношение.

Искам да поздравя България за това, че е водеща в интеграцията на Западните Балкани и за това, че следва приоритетите на европейския дневен ред и онова, което беше постигнато по време на Българското председателство.

САЩ и България се ангажират да постигнат повече в региона“, посочи още Херо Мустафа.