Президентът на България Румен Радев пристигна на посещение в пловдивската община Садово. Той бе посрещнат от кмета на общината Димитър Здравков, служители на администрацията и граждани.

На среща с общинската администрация кметът запозна държавния глава с общината. В началото на срещата Румен Радев изтъкна значението на децентрализацията на общините за тяхната самостоятелност.

Снимка: "Марица"

След това Румен Радев ще посети Института по растителни и генетични ресурси "Константин Малков", където разговаря с ръководството и се запознае с процеса по съхраняване на семена и лабораториите на института.

Учените запознаха държавния глава с процеса по съхранение на семена и лабораториите на института. През годините учените в Садово са създали над 148 сорта при 28 култури, като около 38 от тях са включени в официалната сортова листа на България. Сортовете пшеница са известни със своята продуктивност, сухо- и студоустойчивост. Освен това те са устойчиви към икономически важните болести.

Преди да пристигне в Института, президентът посети община Садово. Още щом слезе от автомобила, Радев бе  разпозна сред хората на площада от свои колеги от авиобазата в Граф Игнатиево. Той се ръкува с тях и ги поздрави. После проведе разговор с кмета.